“Kematian Pembantu Rumah Adelina Lisao Tidak Dapat Diterima” – Menteri Luar Indonesia

500
Lisao dilaporkan, didera tidur di luar rumah bersama anjing

Kematian warga negara Indonesia, Adelina Lisao yang bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia, tidak dapat diterima, kata Menteri Luar Negeri Retno Marsudi, Selasa.

Lisao, 21, ditemui mati di rumah majikannya di Pulau Pinang, Malaysia, selepas disyaki didera.

Menurut dokumen polis, kepala dan wajah mangsa bengkak dan mengalami luka di tangan dan kakinya.

Bedah siasat mengisytiharkan bahawa dia meninggal dunia akibat kegagalan pelbagai organ akibat anemia.

Marsudi berkata kerajaannya akan memantau rapat pendakwaan kes tersebut dan bekerjasama dengan pihak berkuasa Malaysia untuk memastikan keluarga mangsa mendapat keadilan.

“Kami akan memberikan nasihat undang-undang dan memastikan rakyat kami mendapat haknya dipenuhi,” katanya.

Kenyataannya disuarakan oleh Menteri Tenaga Kerja Hanif Dhakiri, yang mengatakan majikan Lisao Malaysia ‘harus bertanggungjawab’.

Majikan terbabit, sepasang adik beradik berumur 30-an, telah ditahan di Malaysia berkaitan dengan kematian dan sedang disiasat.

Organisasi bukan kerajaan Migrant CARE berkata, kes Lisao menambah jumlah pekerja Indonesia yang telah mati di luar negeri.

“Pada tahun 2017 sahaja, ada 62 pekerja asing dari Nusa Tenggara Timur, Indonesia yang meninggal dunia di luar negeri,” kata Pengarah Eksekutif Migrant CARE Wahyu Susilo.

Beliau menggesa kerajaan untuk mengendalikan kes ini walaupun disyaki bahawa Lisao mungkin pergi ke Malaysia secara haram.

“Perwakilan Indonesia di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur mengatakan bahawa dia seorang pekerja domestik tanpa dokumen, tetapi ia tidak sepatutnya menghalang mereka daripada menyiasat ini,” katanya.

Menurut Persatuan Perkhidmatan Tenaga Kerja Indonesia (Apjati), terdapat lebih dari 200,000 warga Indonesia yang bekerja sebagai pembantu rumah di rumah tangga Malaysia.

Berikutan rentetan kes penderaan berprofil tinggi, Indonesia pada 2009 mengenakan larangan ke atas warganya daripada bekerja di Malaysia.

Walau bagaimanapun, sekatan itu telah ditarik balik tiga tahun kemudian selepas kedua-dua negara bersetuju untuk melindungi pekerja yang lebih baik.

Pada tahun 2014, pasangan Malaysia telah dihukum mati kerana menyebabkan pembantu rumah mereka mati kelaparan.