Keganasan Terhadap Rohingya, Tragedi Yang Sangat Dahsyat

1073

Seorang anggota misi pencarian fakta Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Myanmar telah menceritakan tentang keganasan terhadap Rohingya.

Radhika Coomaraswamy berkata, ia adalah satu tragedi yang sangat dahsyat dan menyayat hati mana-mana manusia.

“Pertama, pembunuhan lelaki muda dan kedua, keganasan seksual yang dahsyat terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan terutamanya di rumah-rumah besar dan pusat tahanan,

“dan ada juga kekejaman terhadap kanak-kanak dengan memisahkan mereka daripada ibu bapa mereka, kadang-kadang mereka membuang mereka ke dalam kebakaran,” ujarnya kepada Anadolu Agency dalam satu temu bual.

Laporan PBB yang dikeluarkan pada September 2018 mencatat pelanggaran hak asasi serius terhadap kaum Muslim Rohingya, termasuk pembunuhan beramai-ramai, jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah perang.

“Kami telah mengenal pasti enam jeneral untuk disiasat atas pembunuhan beramai-ramai, jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah perang,

“Apa yang berlaku sekarang di negeri Rakhine, nampaknya ada kempen ketenteraan baru dan kami sangat bimbang kerana terdapat peningkatan bilangan pelarian sekarang selepas setahun,” katanya lagi.

Coomaraswamy mendedahkan, keadaan di kem pelarian sangat teruk walaupun dihantar bantuan antarabangsa dan beliau memberi amaran terhadap ‘radikalisasi’ pelarian.

“Tidak ada pendidikan, mereka tidak mempunyai apa-apa, mereka tidak dapat mencari pekerjaan kerana mereka tidak boleh keluar dari Cox’s Bazar jadi mereka hanya duduk di sana sepanjang hari tidak melakukan apa-apa,

“dalam situasi yang sangat menyedihkan. yang boleh mempunyai masa depan seperti ini? Mereka secara semulajadi radikal dan kemudian kami akan mengadu bahawa mereka telah menjadi radikal, “tambahnya.

Justeru beliau menyarankan agar para pelarian tidak dihantar pulang ke Myanmar dan ditempatkan di negara ketiga.

“Saya rasa kita boleh memaksa Myanmar untuk membawa orang-orang ini kembali dan mewujudkan syarat bahawa orang-orang ini boleh mempunyai keadaan yang berdaya maju.

“Jika ini tidak dapat berlaku, maka kita perlu menghantar Rohingya Muslim ke tempat-tempat yang lebih selamat untuk mendapat permulaan baru,” katanya.