Jerman Hentikan Semua Jualan Senjata Ke Saudi

555

Jerman mengumumkan bahawa ia menghentikan semua eksport senjata ke Arab Saudi dalam usaha meningkatkan tekanan ke Riyadh untuk melakukan siasatan penuh terhadap pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi.

Bercakap pada sidang akhbar di Berlin, jurubicara Kementerian Ekonomi dan Tenaga Philipp Jornitz berkata kerajaan Jerman memaklumkan syarikat-syarikat, yang sudah menerima lesen eksport, yang pada masa ini tidak ada eksport senjata ke Arab Saudi yang dibenarkan.

Kenyataannya datang selepas laporan media AS mendakwa CIA telah membuat kesimpulan pembunuhan Khashoggi itu diperintahkan oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman.

Kerajaan Jerman telah memutuskan bulan lepas untuk tidak meluluskan sebarang eksport senjata baru ke Arab Saudi, tetapi Berlin berhenti menyekat penyerahan penjualan senjata yang telah diluluskan.

Pada hari Isnin, jurucakap Chancellor Angela Merkel memperbaharui panggilan ke Riyadh untuk melakukan siasatan penuh dan telus terhadap pembunuhan Khashoggi.

“Keadaan di sekeliling jenayah yang dahsyat ini belum dibersihkan dengan cara yang memuaskan,” Steffen Seibert memberitahu wartawan di Berlin.

Khashoggi, wartawan Saudi yang bekerja untuk The Washington Post, terbunuh tidak lama selepas dia memasuki Konsulat Saudi di Istanbul pada 2 Oktober.

Arab Saudi telah menawarkan penjelasan yang beralih kepada kehilangan Khashoggi sebelum mencadangkan dia terbunuh semasa operasi rendition yang dibongkar oleh ejen penyangak.

Setakat ini, 21 orang, termasuk pegawai keselamatan, telah ditahan di Arab Saudi berkaitan dengan pembunuhan itu.