Jènak Masuk Maktak

109

“Belang-belang orang duk pesang bangung awal, bangung awal, nyer gi sambung jeretuh lagi,” Sayuk-sayuk Jènak dengor, Che Gayah, mok die duk blèbèr ddapur.

Jènak braser ngatuk lagi . Bbetulang die dokleh smayang arini. Jadi bangung lambak arr. Baru die nok peluk bata golek, nok sambung jeretuh….Pok!!! Che Gayah debòk mmònggèng Jènak suter.

‘Bangung Jènak..! Kekgi ayoh mu balik siak arr mung,” Che Gayah uguk Jènak.

Jènak dok ingak yang die nok kene daftar masuk maktak arini. Bbikah Jènak bangung dengor Che Gayah sebuk ayoh die balik. Jènak capa tuala, gi masuk bilik air teruh. Jènak mandi-mandi dderah. Kalu ayoh die balik dulu, buleh pekdoh. Abih mandi Jènak pong ssiak. Jènak dengor bunyi mutor ayoh die balik. Lepah tu die dengor suare Pok Weil, ayoh die tanya Che Gayah.

‘Die bangung dok agi?’

‘Tengoh ssiak,” Che Gayah jawak. Fuh lege, Jènak kate dalang ati.

Lepah rizak SPM kluor aritu, Jènak dok mitok mane-mane. Tapi kemaring, ngejuk ayoh die kkabor suruh ssiak arini, nok ator masuk maktak. Jènak herang gok, guane buleh taworang masuk maktak, mitok pong dok. Mesti Pok Weil maing kabel ni. Kire buleh masuk teruh. Ayoh die ni memang rama hok kenal. YB pong kenal die. Jenih baik dengan rama orang, brehi tulong orang. Jadi kalu die mitok tulong ètèk, patutnyer buleh sangaklah. Jènak ingak skali dulu sepupu die, Zali, buleh keje tukang kebung skoloh, ayoh die arr tulong rèkemeng.

Siak makang blaker, Jènak turung ttanoh, jijing beg due utir. Jènak dok pernoh hayak kluor dari kapung jauh-jauh gini. Suker pong ade, sedih pong ade. Nok tinggal mok die. Abih drama ppeluk, nnangih dengang mok die, Jènak gi ke kete. Azih tunggu dari tadi doh. Azih ni bowok kete prèbèk sapu. Kete Daksung buoh ulu. Ngene worih gok Azih dengang Jènak, tapi jauh. Duk kkapung sbeloh. Jamang tu payoh nok buleh kenaikang. Tahung 80-ang, duk Kkijal, nok gi bandor Kuale Trengganu, bukang senang kalu dok buking dulu.

Mase 80-ang tu Protong baru wak kluor kete. Tapi dok banyok ngak atah jalang. Hok ade Daksung buoh ulu, kete llabi, Opel, Nisang Sani, Toyota KE, Honda Sivik kkatòk. Pok Weil kelih ke jang, tengok kul 9 pagi. Die ppaling ke Azih,

‘Kul brape anggorang sapa bandor Tranung ni?

Kul 12 sedak arr, lalu jalang pata ni. Sedang molek arr, kite makang bbandor teruh,” Azih kate.

Pok Weil angguk. Jalang Kemamang-Tranung 80-ang dulu sepik, orang bowok pong slo, dokleh laju sangak. Jadi lambak arr skek nok buleh ke sapa. Nok hadak slekoh Bukik Kemasik hok blekor-lekor tu sehal, slekoh Bukik Bauk, slekoh kak Ngecang lagi. Prèh minyok 80-90km/j pong kire laju doh dulu. Dok macang lleni, ade LPT2. Tu mujur duk alik Kkijal. Kalu duk atah skek agi, lepah ke dok kete Azih nok khabak Bukik Kijal tu. Takut kene sendal dengan batè bèpang tayar tu.

Hok Jènak tahu, maktak di bandor Tranung nu, ade due. Se Maktak Pasir Panjang, se lagi Batu Rakik. Jènak dok tahu maktak hok aner ser Pok Weil nok ator die. Jènak dok tanye pulok. Jènak pong tahu jugok skek sebanyok pasa maktak ni. Adelah dengor orang duk criter, biase nyer budok-budok bile masuk maktak ke U ke, paka name laing. Name glamer arr orang kate. Kalu Syaripoh tu jadi Sherry, Suhaili jadi Sally. Jènak saje arr wak-wak adu name die, name mende hok ssaboh. Jennie kuk? Hihihi, Jènak nok ssuker plok.

Lepah tu Jènak mari mmikir, doh kekgi nok jadi cikgu mende? Matematik? Hai dok padang cekok Jènak kate. Pah ke leni, logaritma Jènak ttukor sokmo duk ssaloh sebuk Loganathan hok penyanyi ‘Alleycat’ tu. Bile teringak tajuk aljibra, Jènak braser ger bodo jer blajor matematik. Nombor takdok, doh nok sipir ganer huruk dengang huruk? Dokleh nok gi, Jènak kate dalang ati. Ke jadi cikgu bahase Inggerih? Jènak teringak dulu skali die ssaloh sebuk. Mase tu Ticher Mariang, cikgu baru masuk ngajor bahase Inggerih skoloh die.

Ticher Mariang ni paka tudung labuh. Zamang 80-ang dulu tu, kalu paka tudung labuh, ustazah jer. Cikgu biase dok. Kalu paka pong, skah dengan anok telekong, napok tekok ssepèr. Ticher Mariang tulih di papang itang USUALLY. Ticher Mariang cari orang suruh sebuk. Semer pakak mmendak blaker, ttakutang. Jènak duk ttepi tikak, die duk tengok lluor tikak, dok ssedor. Ticher Mariang pong kelur name Jènak, suruh bangung, sebuk. Jenak kkanjar, die bangung tu, sebuk ‘USOLLI’ hok orang bace belung nok smayang hor.

Ssuding Badok hok duk blakang Jènak suker selok, sapa brair mate dengor Jènak sebuk ggitu. Padahal Ssuding pong bodo gok, bukang panda ngak pong. Tapi bahagiang suker kokrang, seroh ke die arr. Habih sekelah glèkèk, pah ke Ticher Mariang pong tutuk muluk, ppaling tah ke laing. Jènak bukanang dok tahu sebuk, tapi die teringak bak smayang bile tengok Ticher Mariang dengang paka tudung labuh nyer, die mari nnitah ustazah yang tanye. Jènak pulok jawak tengoh kkanjar, die ingak kelah agame. Jadi Jènak rase, jenggi hok aritu dok habih lagi. Jènak rase dok ssaboh kalu die nok jadi cikgu bahase Inggerih ni.

Azih dok pasang ekong, parok minyok die kate. Jènak rase panah. Die nok buke tikak kete. Die pulah, tapi llekak. Cerming dok brape nok turung. Galèy pèsèngang. Kete lame. Buleh arr anging masuk skek. Jènak belang-belang koya, die korek idung. Nekkak skek ujung jari die taik idung. Oloh, tisu plok ddalang beg. Jènak mari akalang, slo-slo die lèsèk jari die bowoh kuseng kete Azih. Tapi die rase macang ade mende jer. Die ndak tengok bbowoh kuseng. Laa, ade banyok doh taik idung orang laing hok lèsèk ssitu. Kering doh. Ye lah muge Azih bowok prèbèk sapu, macang-macang pe’el orang lah. Jènak lèsèk ètèk arr wak dok ttahu.

Kalu cikgu sejaroh, OK skek, Jènak sambung brangang smula. Eh, Jènak tahu jugoklah sikek sbanyok bak Hang Tuoh, Melake, Tunku Abdul Rahmang, Tung Rozak semer tu. Tapi Jènak rase jadi ustazah arr ssaboh skali. Sebak Jènak panda bak-bak ngaji semer ni. Tapi Jènak tringak smula, doh kekgi dokkang orang nok panggil die Ustazah Jennie. Jènak suker ssorang. Kuak gok bbunyi. Azih dengor, die kelih ikuk cerming,

‘Mu suker mende Nak?,’ Jènak senyak, tengok Azih kelih die ikuk cerming. Jènak ddebor. Ke Azih napok die lèsèk taik idung bbowoh kuseng tadi? Die takuk Azih tahu.

Jenab binti Ismail…!!! Jènak dengor orang panggil name die.

Die pong gi ke meje nok daftar. Kakok hok jage ssitu tanye die, name memang eja gini ke? Jènak jawab spatoh, ‘hor’.

Dulu mase gi daftar branok akhir 60-ang, Pok Weil dok ssedor yang polih hok tulih name tu die èje ikut bahase Tranung. Pok Weil nok letok name Zainab. Nyer gi tang Jenab teruh. Pok Weil dok cèk doh. Balik kkapung lepah brape bulang, misi mari nok cocok Jènak ade hok tegur. Doh, nok gi smula bbala polih, nuu sapòk di Cchuka. Nok kene khabak Bukik Kijal lagi, nok cari kene tunggu bah lagi, dok jjadi doh. Pok Weil lòk ggitu jerlah.

Kakok hok jage di meje tu rupenyer seniyer Jènak di maktak. Tibe-tibe jer die kate ke Jènak,

‘Saya rasa nama awak ni saya nak tukarlah. Apa kata kalau saya panggil awak Jennie,’ Oloh, ccakak KL dok starang hoorr, Jènak kate dalang ati. Kak tu orang KL rupenyer. Jènak dok tahulah, KL ke Selangor ke, Johor ke, dengor ccakak luor, Jènak kire wak sbekah, die bahang orang KL blaker. Tapi gok, sukernyerlah Jènak bile kak tu cadang name Jennie. Kene atah butir, macang tahu-tahu jer.

Ni kunci loker, nanti keluar dewan ni, pergi ke blok sebelah kanan. Bilik awak tingkat satu nombor 4. OK Jennie ? Kak tu royak belang-belang senyung, die kenyik mate.

Jènak jawak ’Ha’ah’. Clakak sungguh, ilir Jènak, ccakak KL dok stabuk. Die pong dok seker. Muking sebak die tengok sokmo drama Opah hok Norlia Ramli jadi Joyah tu dengang PJ Holding, hok nok tiru drama ‘Dallas’ di TV1 mase tu, tengoh ssohor. Tu yang die buleh jawak ikuk KL tadi tu, gamoknyerlah. Jènak braser sedak doh duk ssini, kena dengan jiwe die. Nok kene kilir lidoh jer skek agi. Jènak brase sedak jer ccakak KL.

‘Jènak, Jènak’….Jènak dengor suare orang llaki panggil name die dari blakang, mase die nok naik tangge asrama.

Jènak ssètòk. Nok ppaling ke dok. Hok tahu name die ni, kalu dok saing skoloh, mesti orang kapung. Suare llaki tu, macang die kenal. Tapi dokkang Ssuding Badòk? Hok bodo macang Ssuding tu, buleh masuk maktak same macang die jugok ke, jjadi cikgu? Dok ssabòh lasung. Tapi beci sungguh Jènak, orang duk mmanggil name tu. Dok tahu ke orang ggelòr die lleni Jennie?

‘Jennie lah,’ Jènak jawak dalang mmecòk sambil ppaling blakang

‘Jennie mende pulok? Pok Weil tanye.

‘Bangung, sapa doh ni,’ Laa, Jènak ingak kang habih doh daftar, rupenyer dok sapa lagi ke maktak, sapa ttido nor Jènak baktang lamenyer nok ke nyappa. Jènak gènyèh mate die. Die tengok lluor. Die kelih takdok rupe macang maktak pong. Bangunang keda biase jer. Die tanye ayoh die.

‘Sapa doh ? Ni Maktak Pasir Panjang ke Batu Rakik ni yoh ?’,

‘Ni Jalang Kapung Dalang, bbandor Tranung,’ Ayoh die jawak

‘Eh hok kite tahu, maktak ade due jer di Tranung ni. Batu Rakik dengang Pasir Panjang,’ Jènak jawak, wak bbijok, konong ayoh die ssaloh tepak arr.

‘Tu maktak perguruang,’ Pok Weil jawak smule.

‘Doh ni maktak mende?,’ Jènak tanye agi, dok puah ati.

‘‘Ni Maktak Adabi. Maktak ni tepak untuk orang hok dok pah perekse, ngulang SPM, orang panggil riting,’ Pok Weil naik bluwar doh layang jawak ke Jènak.

‘Mu SPM kang buleh gred tige. Habih agregèk mu borong, sapa ke suk, 45 agregek. Kalu buleh se lagi 46, buleh S.A.P lah mu. Doh mu nok jadi cikgu ganer?,’ Pok Weil blèbèr.

Jènak dok ingak yang die buleh gred tige. Dulu SPM kire agregèk kalu nok tahu buleh gred brape. Ambik 6 sabjek, capur. Kalu 6 sapa 25 agregèk, gred 1, 26 sapa 35, gred 2, 36 sapa 45, gred 3. Lepah pade tu S.A.P. Sijil orang dok pah SPM arr tu. Jènak buleh agregèk 45, tapi Jènak ade arr jugok kredik sutir sabjek agame, hok laing 7, 8, 9. Bbetulang sari belung nok perikse tu, Jenak buleh soalang spòk agame. Ssuding Badòk tu arr yang beri ke die. Cume Ssuding ni benòk paròk skek, bbace dok lekak. Kalu dok kih soalang spòk tu, pesengang same arr rizak die dengang Ssuding Badòk hok die kate bodo, buleh S.A.P tu.

Mase Pok Weil kate ggitu, Jènak kherling ke Azih. Azih pong nyer glèkèk dengor Pok Weil blèbèr ke Jènak. Bile Azih tengok Jènak kherling ke die, die ppaling tah llaing. Tapi Jènak napok bahu Azih duk ggegor lagi duk suker ke die. Base Azih ni, nyibuk hal orang. Jènak kate dalang ati. Tahu ggitu aku lèsèk bbanyok agi taik idung di kuseng die tadi. Jènak gerang dok puah ati. Die dok dengor doh mende hok Pok Weil bleber.

Pok Weil kate ke Jènak, lepah daftar ni, Pok Teh mari ambik.

‘Kite gi makang dulu. Mu duk drumoh Pok Teh arr, Kkapung Ttani, sbeloh tu jer, sapa habih SPM. Senang, dekak mu nok mari skoloh ssini,’ Pok Weil juih mucung die tunjuk kawasang rumoh Pok Teh.

Balik cuti mu naik bah Thong Aik. Pok Teh mu ajor blaker kekgi,’ Jènak tahu bah tu sebak rajing gok ikuk Pok Weil gi ke bandor Chuka naik bah tu. Tikak die cerming, freng jenih kayu, kene akak kalu nok buke katuk, warne meroh. Bodi bah tu macang roti bata ggitu.

‘Kekgi mase duk dalang kelah tu, mu jangang cari nok duk bbira tikak arr Jènak. Mu tu brehi koya, duk brangang sokmo kalu duk ttepi tikak,’ Pok Weil sambung blèbèr. Die tahu doh Jènak anok die sorang ni jenih brehi koya ssorang.

Napok gaye tahung depang arr baru Ustazah Jennie masuk maktak perguruang. Tu pong kalu pah SPM. Kalu dok pah pulok, pesengang tunggu nnikoh jerlah Jenak.

Mohd Nasir Abdullah
30 Jun 2020