Jantung ‘Khinzir’ Untuk Pesakit Manusia?

282

Pakar bedah British meramalkan, jantung khinzir disesuaikan untuk pesakit manusia boleh didapati dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Agensi Xinhua melaporkan, Terence English, yang mempelopori pemindahan jantung, melakukan pemindahan pertama dengan jayanya di Britain 40 tahun yang lalu.

Beliau memberitahu Ahad Telegraph baru-baru ini, khinzir khususnya mempunyai spesifikasi yang sangat menjanjikan kerana ukuran dan fisiologi yang serupa kepada manusia.

Menurutnya, para penyelidik dan doktor telah lama berharap bahawa cabaran memperolehi jamtung gantian dapat dikurangkan melalui organ haiwan yang sesuai untuk pemindahan, sebuah konsep yang dikenali sebagai ‘xenotransplantation’.

Beliau berkata anak buahnya semasa operasi 1979 sedang bersiap untuk melakukan pemindahan buah pinggang haiwan itu kepada manusia yang pertama di dunia sebelum akhir tahun ini.

“Sekiranya hasil xenotransplantasi memuaskan dengan ginjal porcine kepada manusia, maka kemungkinan bahawa hati akan digunakan dengan kesan yang baik pada manusia dalam masa beberapa tahun,” kata Bahasa Inggeris.

“Jika ia berfungsi dengan buah pinggang, ia akan bekerja dengan hati. Itu akan mengubah masalah,” katanya.

Pasukan penyelidik antarabangsa, termasuk saintis British, mendapati bahawa sekeping kecil bahan genetik yang dipanggil mikroRNA-199 boleh menjana semula jatung yang rosak oleh serangan.

Menurut satu kajian yang dikeluarkan pada bulan Mei tahun ini, penyiasat menyampaikan microRNA-199 ke jantung babi, selepas ‘infarksi miokard’ yang mengakibatkan pemulihan fungsi jantung pada hampir satu bulan kemudian.

“Ia adalah detik yang sangat menarik untuk bidang ini. Selepas begitu banyak percubaan yang gagal dalam menanam semula hati menggunakan sel stem, yang semuanya gagal setakat ini, buat kali pertama kita melihat pembaikan jantung sebenar dalam haiwan besar,” kata penulis utama Profesor Mauro Giacca dari King’s College London berkata.

Ini adalah demonstrasi pertama yang dapat dilakukan oleh regenerasi jantung dengan mentadbir ubat genetik berkesan yang merangsang pertumbuhan semula jantung dalam haiwan besar, dengan anatomi jantung dan fisiologi seperti manusia.

“Ia akan mengambil sedikit masa sebelum kita boleh meneruskan ujian klinikal,” kata Giacca.