Isteri Netanyahu Mengaku

542
Mahkamah Majistret Jurusalem

Isteri Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengakui menyalahgunakan dana awam dan meminta mahkamah Jerusalem untuk meluluskan ‘tawar-menawar’ yang menimbulkan penipuan dan pelanggaran kepercayaannya.

Di bawah tuduhan dalam dakwaan yang dipinda, Sara Netanyahu akan mengaku bersalah untuk mengeksploitasi kesilapan orang lain dan membayar denda bersama pampasan, tetapi tuduhan rasuah terhadapnya akan dikurangkan.

Di dalam sebuah bilik kecil di mahkamah majistret Jerusalem, dipenuhi dengan wartawan, Sara Netanyahu memberitahu hakim dia mengetahui tentang tuduhan itu.

Namun peguam dan pendakwaya meminta hakim Avital Chen untuk menerima ‘perjannjjian’ itu.

“Seperti dalam setiap tawaran rayuan, setiap pihak membuat konsesi, kadang-kadang konsesi keras,”

“Adalah betul dan wajar untuk kepentingan awam untuk membawa (agar) kes ini berakhir.” kata pendakwa Erez Padan pada hari Ahad.

“Pihak pendakwa sedar tidak ada korelasi penuh antara jumlah wang yang dipersetujui oleh Netanyahu dan tindak pidana, tetapi dalam rangka prosedur hukum, korelasi penuh tidak wajib,” tambah Padan.

Kementerian Kehakiman berkata, di bawah perjanjian itu, Netanyahu akan dikenakan denda 10,000 shekel ($ 2,800) dan membayar balik 45,000 shekel kepada negara.