Israel Serang Hamas Kerana ‘Belon’

344

Tentera Israel melakukan seranganbke atas sasaran Hamas di Jalur Gaza setelah ‘belon pembakar’ dilancarkan dari wilayah Palestin.

Mereka mengatakan ia adalah “pembalasan” kerana melepaskan banyak ‘belon api’ dari kawasan yang dikendalikan Hamas.

“Jet pejuang, helikopter serangan, dan kereta kebal menyerang sejumlah sasaran Hamas termasuk “infrastruktur bawah tanah dan pos pemerhatian”, kata satu kenyataan tentera.

Tidak ada korban jiwa dilaporkan dan tidak ada tindak balas segera dari Hamas.

Perkhidmatan bomba di selatan Israel mengatakan, belon api menyebabkan 60 kebakaran pada hari Selasa sahaja tetapi tidak ada yang cedera.

Bahan letupan yang diikat pada belon dan layang-layang pertama kali muncul sebagai senjata di Gaza semasa tunjuk perasaan hebat pada tahun 2018, ketika alat-alat sementara melayang melintasi sempadan setiap hari, menyebabkan ribuan kebakaran di ladang Israel dan di masyarakat.

Israel menutup jalan masuk Kerem Shalom dengan Jalur Gaza sebagai tindak balas terhadap serangan balon baru-baru ini.

Hamas mengecam penutupan itu sebagai tindakan “agresif” yang menunjukkan “desakan Israel untuk mengepung” ke Gaza, dan memperingatkan ia boleh menyebabkan keadaan kemanusiaan yang semakin parah di wilayah itu.

Ketika persimpangan Jalur Gaza ditutup, persimpangan Rafah antara Gaza dan Mesir dibuka pada hari Selasa untuk pertama kalinya sejak April.

Lalu lintas di kedua-dua arah dibenarkan selama tiga hari, yang membolehkan warga Gaza meninggalkan kawasan tersebut untuk pertama kalinya sejak bermulanya wabak tersebut.

Persimpangan Rafah menyediakan satu-satunya akses Gaza ke dunia luar yang tidak dikendalikan oleh Israel.

Wilayah Palestin telah berada di bawah sekatan Israel sejak 2007.

Hamas dan Israel telah bertempur tiga kali perang sejak tahun 2008. Walaupun berlaku gencatan senjata tahun lalu yang disokong oleh PBB, Mesir dan Qatar, kedua-dua pihak bertempur secara sporadis.

Penganalisis Palestin mengatakan tembakan rentas sempadan dari Gaza sering digunakan sebagai alat tawar menawar lampu hijau Israel untuk masuknya bantuan kewangan Qatar ke wilayah itu.