Islamofobia Amerika Didorong Oleh Politik, Bukan Agama

862

Islamofobia di Amerika Syarikat tidak berakar umbi dalam pertembungan kepercayaan agama tetapi didorong oleh politik, Anadolu Agency melaporkan, memetik tinjauan yang menumpukan perhatian kepada Muslim Amerika.

Kajian yang dijalankan oleh Institut Dasar dan Dasar Sosial (ISPU), menyatakan bahawa sentimen anti-Islam dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk politik peribadi dan nasional dan berapa banyak orang yang mengetahui tentang Islam, tetapi tidak disebabkan oleh gabungan agama mereka.

Ia mendapati bahawa orang Amerika yang secara peribadi mengenali seorang Muslim lebih daripada dua kali lebih mungkin mempunyai pandangan positif terhadap orang Islam berbanding mereka yang tidak.

Walau bagaimanapun, Indeks Islamofobia ISPU meningkat dari 24 pada 2018 kepada 28 pada 2019, menunjukkan bahawa umat Islam kekal sebagai kumpulan yang paling mungkin menghadapi diskriminasi untuk agama mereka.

Indeks itu adalah ukuran tahap sokongan orang ramai terhadap lima stereotaip negatif yang dikaitkan dengan orang Islam di Amerika.

Lima perkara itu ialah, bahawa kebanyakan orang Islam yang tinggal di Amerika Syarikat lebih rentan terhadap keganasan daripada yang lain, bahawa Islam mendiskriminasi wanita, bahawa mereka bermusuhan dengan AS, bahawa mereka kurang bertamadun daripada orang lain, dan bahawa mereka bertanggungjawab sebahagian besar untuk keganasan yang dilakukan oleh orang Islam yang lain.

Menurut data ISPU, masyarakat Yahudi mencatatkan angka paling rendah pada indeks pada 18 sementara ‘evangelical’ kulit putih mencatatkan angka tertinggi pada 35.

Kaji selidik itu juga mendapati bahawa rakyat Amerika memandang pandangan orang kulit hitam, Yahudi dan masyarakat LGBTQ (lesbian, gay, biseksual, transgender dan queer) cenderung untuk mencatatkan 10 mata lebih rendah pada indeks.

Sebanyak 33 peratus daripada orang Islam yang ditinjau lebih optimistik mengenai arah negara, walaupun tidak berpuas hati dengan prestasi Presiden AS Donald Trump di pejabat.

Sejumlah 2,376 orang Amerika, termasuk 804 orang Islam dan 360 orang Yahudi, telah ditinjau semasa tinjauan yang dijalankan pada bulan Januari.