India Tukar Nama ‘Allahabad’ Kepada Nama ‘Hindu’

642
Allahabad adalah tempat di mana sungai-sungai Ganges dan Yamuna bertemu

Pihak berkuasa di negara India telah mengubah nama sebuah bandar bersejarah Islam kepada satu panggilan ‘dengan nada Hindu’, media tempatan melaporkan.

Allahabad, sebuah bandar raya yang mempunyai lebih daripada satu juta penduduk di utara Uttar Pradesh (UP), kini akan dikenali sebagai Prayagraj, kata seorang pegawai kanan dari Parti Bharatiya Janata (BJP) yang memerintah pada hari Selasa.

Menteri Kesihatan UP Siddarth Nath Singh, berkata keputusan untuk menamakan semula bandar itu dibuat pada mesyuarat kabinet berikutan cadangan oleh Ketua Menteri, Yogi Adityanath, yang mengetuai kerajaan.

“Semua anggota kabinet gembira dan sejak hari ini, nama Allahabad akan berubah sebagai Prayagraj,” katanya dipetik oleh akhbar India Express.

Bandar itu, yang merupakan rumah Perdana Menteri India pertama Jawaharlal Nehru dan terletak 650km tenggara ibu negara India New Delhi, dinamakan Allahabad oleh para pemimpin Mughal Muslim pada abad ke-16.

Nama baru, Prayagraj, merujuk kepada pertemuan sungai Ganges dan Yamuna, tapak mega-festival Hindu Kumbh Mela, yang akan berlangsung pada bulan Januari.

Lebih daripada 100 juta orang menghadiri perhimpunan itu apabila ia kali terakhir diadakan pada tahun 2013.

Onkar Singh, seorang jurucakap parti Kongres pembangkang, sebelum ini mengatakan perubahan nama itu mengurangkan kepentingan dan peranan bandar semasa perjuangan India untuk kemerdekaan dari British.

Beliau menyeruagar bandar itu menjadi sebagai ‘pusat inspirasi’, menurut Indian Express, dan menyatakan ia menjadi lokasi beberapa pertemuan penting antara pemimpin India pada akhir abad ke-19, yang katanya ‘memberi bentuk kepada gerakan kebebasan’.

Perubahan nama bandar berlaku di tengah-tengah kebimbangan mengenai apa yang dikatakan oleh pengkritik oleh parti nasionalis Hindu Perdana Menteri Narendra Modi untuk memadamkan sejarah dan identiti negara yang pelbagai.

Sejak Adityanath, seorang sami yang telah dituduh menghasut keganasan terhadap minoriti Islam India, sebaliknya dilantik memimpin UP tahun lalu, telah mencadangkan kerajaan mengubah beberapa nama bangunan zaman Mughal di negeri tersebut.

Tahun lalu, beliau menamakan semula Stesen Keretapi Mughalsarai Junction menurut ideolog Hindu Denn Dayal Upadhyaya, dan mencadangkan untuk menukar nama lapangan terbang di Bareilly, Kanpur dan Agra, kepada orang-orang yang mempunyai persatuan Hindu.

Umat Islam membentuk 19 peratus daripada 220 juta penduduk negeri ini.

Modi dari BJP menangi kawalan keatas negara paling ramai negara pada Mac tahun lepas, memperoleh majoriti terbesar di UP untuk mana-mana pihak sejak tahun 1977.

1.3 bilion orang India adalah kira-kira 80 peratus Hindu dan 14 peratus Muslim, dengan selebihnya terdiri daripada orang Kristian, Sikh dan minoriti lain.

Ia secara rasminya merupakan sebuah negara sekular, tetapi BJP selama bertahun-tahun bertanding pilihan raya di platform nasionalis Hindu, dengan anggota partai yang terdahulu telah membuat kenyataan anti-Islam untuk memutarbalikkan pengundi Hindu.