India Perketat Kawalan Ke atas Kashmir

243
Srinagar menjadi 'bandar mati' setelah sekatan diperketat tentera India

Pihak berkuasa India mengetatkan sekatan sebelum solat Jumaat di Srinagar, kota utama Kashmir yang dikendalikan oleh India, selepas poster yang diedarkan di masjid menyeru perarakan protes ke pejabat PBB.

Wilayah yang dipertikaikan itu menjadi lebih tegang setelah kerajaan Hindu India melucutkan status wilayah istimewanya dengan membatalkan Perkara 370 pada 5 Ogos.

Sejak itu, India menghantar beribu-ribu tentera tambahan ke rantau tersebut, menahan pemimpin politik, mengenakan perintah berkurung dan menutup perkhidmatan telekomunikasi serta internet.

Pada hari Jumaat, pihak berkuasa telah mengenakan semula sekatan yang telah dikurangkan sebelumnya di beberapa kawasan.

Tentera paramiliter telah dikerah untuk menghalang sebarang protes jalanan dengan halangan kabel, kawat duri bergelung dan besi.

Akses ke pejabat Kumpulan Pemerhati Tentera PBB untuk India dan Pakistan (UNMOGIP), yang berpangkalan di kawasan Sonwar di Srinagar dan titik tumpuan bagi banyak perarakan anti-India selama tiga dekad yang lalu, juga disekat.

Namun bagaimana pun, beratus-ratus orang tetap turun ke jalan-jalan di Soura, sebuah kanpung yang padat penduduk di Srinagar, untuk mengutuk pelupusan Perkara 370.

“Kami akan terus dibawa ke jalan raya sehingga penindasan ini tidak berakhir,” kata penunjuk perasaan wanita itu, ketika yang lain menjerit slogan anti-India dan mengadakan sepanduk yang membacanya “Bangun Bangsa PBB”.

“Kami telah mengorbankan kehidupan kita, anak-anak kita dan segala-galanya, mereka tidak boleh membungkam kita semua,” katanya.

Sekatan yang ketat bukan hanya menggagalkan protes ke pejabat UNMOGIP dari berlaku, tetapi juga menghalangi penduduk Srinagar mendapatkan perkhidmatan hospital dan rumah sakit anak-anak di kota itu, yang terletak dilaluan sama.

“Anak saya telah muntah sejak pagi dan saya datang ke sini berjalan tiga kilometer, tetapi … angkatan tentera itu menghalang saya, saya memberitahu mereka anak saya sakit tetapi mereka tidak mendengar,” kata Amina Jan, memegang tiga tahun Didenda di pangkuannya di dekat Dalgate di mana pasukan keselamatan telah meletakkan barikade untuk menghentikan pergerakan orang.

Seorang doktor wanita yang bekerja di hospital memberitahu Al Jazeera bahawa “walaupun menunjukkan kad perkhidmatan kecemasan, dia tidak dibenarkan pergi ke arah” itu.

“Kami bermain di dalam kehidupan kita dan meninggalkan rumah di suasana seperti itu untuk menampung pesakit, tetapi kami tidak dibenarkan. Ia kelihatan seperti orang ini tidak mempunyai mata,” katanya.

Sekatan India itu juga menyebabkan pasar di seluruh Lembah Kashmir masih ditutup dan perniagaan biasa masih belum diteruskan semula.

Di kawasan Jawahar Nagar, Srinagar, kedai runcit yang membuka premis mereka pada petang Khamis diperintahkan hanya menjalankan perniagaan mereka pada siang hari.