India Mungkin Menyerang Pakistan Sekali Lagi

530

Menteri Luar Pakistan Shah Mahmood Qureshi pada hari Ahad mendakwa bahawa negaranya mempunyai laporan yang dipercayai tentang rancangan India untuk menyerang Pakistan sekali lagi akhir bulan ini.

Mengulas sidang akhbar di kampungnya, Multan, yang disiarkan di PTV News, Qureshi berkata: “Kami mempunyai laporan perisikan yang dipercayai bahawa India merancang satu lagi insiden seperti Pulwama di Kashmir yang diduduki untuk membuka jalan untuk meningkatkan tekanan diplomatik di Pakistan dan membenarkan tindakan ketenteraan menentang Pakistan mungkin antara 16 hingga 20 April. ”

Pakistan telah berkongsi laporan dengan masyarakat antarabangsa termasuk lima anggota Majlis Keselamatan PBB yang tetap dan menggesa mereka memainkan peranan untuk keamanan, katanya.

Qureshi merujuk kepada serangan bunuh diri terhadap konvoi tentera India di Pulwama, Kashmir yang dikendalikan oleh India pada bulan Februari yang membunuh sekurang-kurangnya 40 pasukan India.

India menyalahkan serangan ke atas kumpulan militan yang berpangkalan di Pakistan, menuduh Islamabad menafikan.

Kedua-dua pesaing yang lama telah terkunci dalam ketegangan diplomatik dan ketenteraan yang meningkat dengan serbuan udara di mana kedua-dua negara mendakwa telah menurunkan pesawat masing-masing.

Kedua-dua negara Asia Selatan telah berperang tiga perang pada tahun 1948, 1965 dan 1971 – kerana mereka dibahagikan pada tahun 1947.