Harapan Perundingan Damai Yaman Hujung Minggu Ini

259

Wakil dari kerajaan Yaman dan pemberontak Houthi akan bertemu di Sweden minggu ini untuk perbincangan PBB yang bertujuan menamatkan perang yang memusnahkan negara itu, berlarutan lebih daripada tiga tahun .

PBB enggan mendedahkan tarikh dan tempat yang tepat, namun rundingan itu dijangka berlangsung pada 5 Desember yang dekat dengan ibukota, Stockholm.

Walaupun terdapat beberapa inisiatif antarabangsa yang bertujuan untuk membawa perang ‘brutal’ ke tahap yang dekat, sumber memberitahu bahawa pusingan terakhir perbincangan dapat menghasilkan penemuan utama.

Sumber Al-Jazeera mengatakan bahawa PBB sedang berusaha untuk memperkenalkan satu set langkah-langkah membangun keyakinan, termasuk gencatan senjata di Hodeidah dan berakhirnya serangan udara di seluruh negara oleh Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu ( UAE ).

Rundingan itu juga dijangka membincangkan pembukaan semula lapangan terbang antarabangsa Sanaa, pertukaran banduan berskala besar dan pembayaran gaji kepada penjawat awam di kawasan yang dipegang oleh Houthi.

Perang yang telah terjadi sejak Mac 2015, telah mendapat perhatian media yang cukup berikutan pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi , pengkritik dasar luar Arab Saudi yang dibunuh secara kejam di dalam konsulat kerajaan di Istanbul pada 2 Oktober.

Kuasa Barat telah menyatakan kemarahan mereka terhadap pembunuhan tersebut dan menarik sokongan mereka dari pakatan Arab-UAE dalam cubaan untuk menyampaikan ketidaksenangan mereka .

Jerman dan Norway menggantung eksport senjata ke Riyadh sementara Senat AS akan mempertimbangkan resolusi minggu ini untuk menamatkan sokongannya terhadap konflik itu.

Di bawah kepimpinan Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman , perikatan itu telah melancarkan lebih daripada 18,000 serbuan udara di Yaman dan mengenakan rangsangan langkah-langkah ekonomi yang menghukum yang bertujuan meruntuhkan cengkaman Houthis ke atas kuasa.

Ini telah memburukkan lagi krisis kemanusiaan Yaman, yang kumpulan bantuan telah mendakwa sebagai “orang yang tercekik”.

Lebih tiga perempat daripada penduduk, sekitar 22 juta orang, memerlukan bantuan kemanusiaan, sementara 11 juta memerlukan bantuan mendesak agar dapat bertahan hidup.

Siapa yang hadir?

Menurut PBB, “konsultasi” itu hanya akan dihadiri oleh “parti-parti konflik” utama dan wakil-wakil dari pemerintah Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi serta pihak lawan Houthi.

Duta Khas PBB untuk Yaman, Martin Griffith, berharap untuk mendapatkan kedua-dua pihak untuk bersetuju dengan “rangka kerja” yang “menetapkan prinsip dan parameter bagi rundingan Yaman yang diterajui oleh PBB untuk menamatkan perang, dan memulakan semula peralihan politik” .

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk mendapatkan parti-parti yang berperang di sekitar meja rundingan, Griffith tiba di Sanaa pada hari Isnin selepas menghabiskan dua minggu sebelum ini, bertemu kedua belah pihak.

Tidak lama selepas itu, 50 orang pejuang Houthi yang terluka telah diterbangkan ke pesawat PBB dari ibu negara Yaman ke Oman untuk rawatan perubatan.

Menteri Luar Britain, Jeremy Hunt, menyifatkan pemindahan “langkah pertama yang positif,” sambil menambah bahawa ia adalah “menggalakkan untuk melihat beberapa langkah praktikal yang saya bincangkan dengan pemimpin Iran, UAE dan Saudi mengenai perjalanan baru-baru ini.”

Nasib pemberontak yang cedera telah menjadi penghalang kepada permulaan rundingan damai sebelum ini yang dibatalkan pada bulan September.

Upaya melancarkan perunding perdamaian di Switzerland gagal apabila Houthi enggan hadir, mengatakan mereka memerlukan jaminan keselamatan yang lebih kuat dari masyarakat antarabangsa.

Rundingan sebelumnya juga berlaku pada 2016, apabila 108 hari rundingan di Kuwait gagal menghasilkan perjanjian dan meninggalkan perwakilan dari gerakan pemberontak yang terkandas di luar Yaman selama tiga bulan.

Sumber di ibu negara itu memberitahu Houthi dijangka meninggalkan Sanaa pada hari Selasa dalam penerbangan Kuwait yang diiringi Duta Kuwait ke Yemen.

Siapa yang tidak hadir?

Walaupun peranan utama perikatan sedang bermain dalam perang, Arab Saudi dan UAE tidak akan hadir di Sweden .

Walau bagaimanapun, kedua-dua negara dan Iran, yang kononnya menyokong Houthi, mengatakan mereka menyokong langkah PBB.

Satu kumpulan yang berkuasa yang dijangka tidak akan dibincangkan adalah pemecah belah selatan, yang sebahagiannya diwakili oleh Majlis Peralihan Selatan (STC).
Dibiayai oleh UAE, STC secara agresif mengejar kemerdekaan untuk selatan Yemen , yang merupakan sebuah negara merdeka hingga tahun 1990.

“Rundingan ini berurusan dengan langkah-langkah yang agak spesifik yang tidak semestinya melibatkan STC secara langsung,” kata Adam Baron, penganalisis di Majlis Eropah mengenai Hubungan Luar Negeri.

“Tetapi mana-mana proses perdamaian substantif mungkin akan melibatkan STC dalam bentuk tertentu.”

Kawkab al-Thaibani, seorang aktivis hak yaman dan ahli rangkaian Women4Yemen, meminta agar wanita diberi lebih banyak peranan.

“Ini bukan sekadar panggilan untuk ekuiti sosial. Bagi perbincangan ini untuk berjaya, wanita dari kedua-dua kem perlu diwakili,” kata al-Thaibani.

“Kami memerlukan penyertaan wanita yang berkesan, dari segi bilangan dan perwakilan. Wanita tidak hadir dan tidak diwakili oleh kedua-dua belah pihak dan melainkan jika mereka dimasukkan ke dalam perbincangan politik masa depan, perbincangan akan gagal.”