Hampir 100 Orang Awam Terbunuh Atau Cedera Setiap Minggu Di Yaman

615

Hampir 100 orang awam, sama ada terbunuh atau cedera setiap minggu di Yaman pada tahun lepas, dengan kanak-kanak menyumbang seperlima daripada semua mangsa.

Pertubuhan Bangsa – Bangsa Bersatu berkata, menurut angka yang dikeluarkan oleh badan pelarian badan dunia (UNHCR) pada hari Khamis, lebih daripada 4,800 kematian dan kecederaan awam dilaporkan sepanjang 2018.

Manakala kanak-kanak menyumbang 410 kematian dan 542 kecederaan, kata UNHCR .

Agensi itu menyatakan bahawa, hampir separuh daripada semua korban (48 peratus) dilaporkan berlaku di bandar barat Hodeidah, pelabuhan strategik yang menjadi lokasi pertempuran sengit antara pemberontak Houthi dan Saudi-UAE- pejuang yang menyokong kerajaan Yaman.

Angka-angka mengejutkan apabila PBB juga menunjukkan bahawa 30 peratus orang awam, dibunuh dan cedera di dalam rumah mereka.

Bahkan mereka yang menjadi mangsa adalah bukan pihak yang berjuang, sebaliknya orang ramai mati semasa melakukan perjalanan di jalan raya, bekerja di ladang dan di tempat awam lain.

“Laporan itu menunjukkan kos manusia konflik (Yaman) yang mengejutkan! Orang awam di Yaman terus menghadapi risiko yang serius terhadap keselamatan, kesejahteraan dan hak-hak asas mereka.

“Terlibat dengan keganasan harian, ramai yang hidup di bawah ketakutan yang berterusan dan menderita dalam keadaan yang kelaparan semakin merosot,” kata Penolong Pesuruhjaya Tinggi UNHCR, Volker Turk.

Walaupun keganasan konflik, menurut beliau, angka 10,000 sering dikutip oleh wartawan dan agensi bantuan untuk menggambarkan jumlah kematian orang awam dalam konflik itu.

Jumlah itu, katanya, didasarkan pada angka yang dikeluarkan oleh PBB pada bulan Ogos 2016.

Bagaimanapun, beliau berkata, Projek Data Peristiwa dan Peristiwa Konflik Bersenjata (ACLED), mencatatkan sekurang-kurangnya 60,223 orang mungkin terbunuh sejak Januari 2016.

“(waktu itu adalah) sembilan bulan selepas Arab Saudi melancarkan kempen udara besar-besaran untuk menyokong tentera yang memerangi Houthis.

“Angka itu tidak termasuk kematian yang disebabkan oleh penyakit atau kekurangan zat makanan, dengan amal seperti Save the Children menganggarkan sebanyak 85,000 kanak-kanak mungkin mati kelaparan,” tambahnya