Hamas Bertemu Dengan Kepimpinan Baharu Jihad Islam

397
Ziad al-Nakhala (Kanan) Pemimpin baharu pergerakan Jihad Islam Palestin

Pergerakan Hamas bertemu dengan kepimpinan baharu Jihad Islam di Pejabat Ketua Hamas Ismael Hanyia di Gaza.

Semasa mesyuarat yang panjang itu, banyak isu telah dibincangkan terutama peningkatan serangan tentera Israel terhadap Jalur Gaza dan pengeboman pasukan Israel yang dilakukan minggu lalu, yang mengakibatkan pembunuhan tiga kanak-kanak lelaki yang tidak bersalah.

Agenda pertemuan itu juga termasuk meneruskan demonstrasi aman di sepanjang sempadan Gaza dan kempen yang sedang berlangsung mengenai penguatkuasaan semula gencatan senjata yang ditangani bersama oleh Mesir.

Ia adalah untuk memecahkan pengepungan yang melumpuhkan selama 12 tahun. dikenakan ke atas Jalur Gaza oleh pendudukan Israel.

Pada permulaan mesyuarat itu, Ketua Hamas Ismael Hanyia mengucapkan tahniah kepada pergerakan Jihad Islam untuk pemilihan dalaman yang paling berjaya, yang membentuk sebuah biro politik baru untuk pergerakan Palestin.

Hanyia memuji kepimpinan dan ketua-ketua Jihad Islam sebelum ini kerana usaha besar mereka menyokong rakyat Palestin dan melawan pencerobohan pendudukan Israel.

Lebih-lebih lagi, kedua-dua pihak telah membincangkan ancaman teruk keatas Palestin, terutama yang berkaitan dengan ibu kota Palestine yang kekal, Jerusalem, dan normalisasi hubungan dengan pendudukan.

Hamas dan Jihad Islam juga menekankan hasil negatif memegang Majlis Pusat Palestin tanpa persetujuan kebangsaan.

Pertemuan itu bergerak untuk membincangkan perkembangan di kem pelarian Meih dan Meih di Lubnan, dan kedua-dua pergerakan itu memuji usaha Palestin dan Lubnan untuk membendung keadaan di kem tersebut.

Kedua-dua pihak mengadakan konsultasi komprehensif mengenai beberapa isu mengenai rakyat Palestin dan menyimpulkan pertemuan mereka dengan mengumumkan visi bersatu untuk masa depan.