Halimah Yacob Bakal Presiden, Selepas Calon Lain Gagal Lepasi Syarat

565
Former speaker of Singapore's parliament, Halimah Yacob, arrives at the Elections Department after she was given the certificate of eligibility to contest the election by the Presidential Elections Committee in Singapore September 11, 2017. REUTERS/Edgar Su

Puan Halimah Yacob nampaknya sudah bersedia untuk menjadi Presiden Singapura yang baharu selepas dua calon lain yang berpotensi tidak menepati kriteria kelayakan.

Jabatan Pilihan Raya (ELD) pada hari Isnin (Sep 11) berkata hanya satu Sijil Kelayakan telah dikeluarkan untuk pertandingan ini.

Tidak lama selepas pengumuman, calon presiden Mohamed Salleh Marican dan Farid Khan mengesahkan bahawa permohonan mereka untuk bertanding telah ditolak.

Puan Halimah berkata ELD mengeluarkan sijil kelayakan kepada beliau, yang “membuka jalan” untuk dia mengambil bahagian dalam Pilihan Raya Presiden dan beliau masih perlu mengemukakan kertas pencalonannya pada hari Rabu.

“Saya hanya boleh mengatakan bahawa saya berjanji untuk melakukan yang terbaik yang saya boleh untuk berkhidmat kepada rakyat Singapura dan yang tidak berubah sama ada ada pilihan raya atau tidak pilihan raya,” katanya kepada pemberita berkumpul di ELD.

Untuk layak menyertai persaingan, pemohon sektor swasta seperti Mohamed Salleh dan Farid Khan terpaksa menunjukkan bahawa mereka menerajui syarikat dengan sekurang-kurangnya mempunyai ekuiti pemegang saham sebanyak S $ 500 juta atau mempunyai pengalaman setanding dan keupayaan.

Permohonan Salleh ditolak apabila ekuiti pemegang saham syarikat beliau hanya purata kira-kira S $ 258 juta untuk tiga tahun kewangan lalu, “jauh di bawah” yang diperlukan S $ 500 juta, menurut Jawatankuasa Pilihan Raya Presiden itu dalam satu surat kepada beliau yang disemak oleh agensi media Channel NewsAsia.

Secara berasingan, Farid berkata beliau juga tidak layak kerana syarat keperluan ekuiti S $ 500 juta pemegang saham.

“Mereka mengakui bahawa saya dalam kedudukan paling kanan dalam syarikat, tetapi syarikat itu sendiri tidak memenuhi S $ 500 juta (keperluan). Apa yang mereka katakan adalah betul tentang S $ 500 juta, kerana saya tidak pernah berkata, saya telah melepasi syarat S $ 500 juta (itu), “katanya.

Puan Halimah memenuhi kriteria yang ditetapkan bagi mereka yang menjadi calon dari sektor awam, setelah beliau memegang jawatan ‘speaker’ untuk sekurang-kurangnya tiga tahun.

“Salah satu fokus utama dan fungsi Presiden yang dipilih adalah untuk bertindak sebagai kuasa penyatu. Jelas sekali ada kerja yang perlu saya lakukan, tetapi perkara yang paling penting bagi saya ialah saya mahu rakyat Singapura untuk bekerja bersama-sama dengan saya,” kataHalimah, sambil menambah bahawa Presiden mewakili semua kaum, agama dan masyarakat di Singapura.