Gencatan Senjata Untuk Pelabuhan Utama Yaman

349
Pelabuhan Hudaydah@odeida

Ketua PBB Antonio Guterres mengumumkan pada hari Khamis (13 Disember) satu siri kejayaan dalam rundinga dengan saingan dalam konflik Yemen, termasuk gencatan senjata untuk pelabuhan penting.

Menteri luar Yaman dan pemimpin pemberontak bersalaman dengan isyarat yang sangat simbolik pada hari ketujuh rundingan damai PBB di Sweden.

Konflik itu telah mencetuskan, apa yang disebut PBB sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia, dengan 14 juta warga Yaman kini berada di ambang kebuluran berleluasa.

Guterres, yang terbang ke Sweden lewat Rabu, mengumumkan bahawa kerajaan Yaman dan pemberontak Houthi telah bersetuju dengan gencatan senjata di pelabuhan Hodeida, pintu masuk utama bagi makanan dan bantuan yang diimport.

Beliau berkata Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu akan memainkan “peranan utama” di

pelabuhan Laut Merah, yang kini dikawal oleh para pemberontak.

Di samping itu, kedua-dua pihak bertelagah telah mencapai “persefahaman bersama” di bandaraya Taiz ketiga di Yaman, tempat kejadian beberapa pertempuran paling sengit dalam konflik itu.

Beliau berkata, satu pusingan perundingan baru akan diadakan pada akhir Januari.

Tekanan antarabangsa semakin meningkat untuk menghentikan pertarungan antara Houthis yang berkaitan dengan Iran dan kerajaan Abedrabbo Mansour Hadi, yang disokong oleh Arab Saudi dan sekutunya ketenteraannya.

rundingan damai di Sweden

Pihak yang berperang telah berada di desa Rimbo, pedesaan Sweden selama seminggu untuk cuba menyelesaikan persoalan mengenai beberapa isu utama.

Sumber di dalam perundingan tersebut mengatakan sebelum ini bahawa mediator tetap “positif” meskipun terdapat “ketidaksetujuan pada titik cadangan”.

Para pemberontak mengawal kedua pelabuhan Laut Merah Hodeida dan ibukota Sanaa. Pakatan gabungan ketenteraan Saudi mengawal sempadan maritim Yaman dan ruang udara.

Guterres tidak segera merujuk kepada sebarang perjanjian di lapangan terbang Sanaa, yang telah ditutup untuk penerbangan komersil selama hampir tiga tahun.