EU Gesa Rejim Syria, Sekutu Hentikan Serangan

301

Kesatuan Eropah (EU) menggesa rejim Syria dan sekutunya menamatkan serangan terhadap infrastruktur awam yang kritikal, termasuk kemudahan kesihatan dan Pendidikan, di Syria barat laut.

Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dan beratus-ratus cedera hari Rabu lalu dalam serangan peluru berpandu di kawasan perumahan yang penuh sesak Qah di wilayah barat laut Idlib.

Serangan itu juga mencederakan empat pekerja kemanusiaan dan merosakkan sebuah hospital bersalin.

“Serangan baru-baru ini ke atas kem pelarian dalaman (IDP) dan pengeboman kemudahan kesihatan menyelamat kritikal yang dekat dengan sempadan Turki adalah satu lagi peningkatan yang menyedihkan dalam keadaan yang merosot di Syria barat laut,” kata Ketua Dasar Luar Negara EU Federica Mogherini.

“EU mengingatkan bahawa semua pihak dalam konflik Syria pasti akan menghormati dan menegakkan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa,” tambahnya.

Beliau berkata keganasan yang berterusan bukan sahaja memburukkan lagi penderitaan orang awam, terutamanya berkaitan dengan wanita dan kanak-kanak.

Katanya, ia juga mengganggu rundingan intra-Syria dalam Jawatankuasa Perlembagaan yang dijadualkan akan disambung semula di Geneva minggu depan di bawah naungan Duta Khas UN Envoy Geir Pedersen .

Turki dan Rusia bersetuju pada September 2018 untuk menjadikan Idlib zon ‘de-eskalasi’ di mana tindakan pencerobohan secara jelas dilarang.

Rejim Syria dan sekutu-sekutunya, bagaimanapun, telah secara konsisten melanggar istilah gencatan senjata, melancarkan serangan yang kerap di dalam zon.

Zon de-eskalasi kini menjadi penempatan kepada empat juta orang awam, termasuk ratusan ribu orang yang terlantar dalam beberapa tahun terakhir.

Syria telah dikurung dalam perang saudara ganas sejak awal tahun 2011, apabila rejim itu memecah protes pro-demokrasi dengan keganasan yang tidak dijangka.

Beratus-ratus ribu orang telah dibunuh dan lebih daripada 10 juta yang lain telah dipindahkan, menurut pegawai PBB.