Enam Calon ‘Berentap’ Dalam PRK Tanjung Piai

680

Enam calon bakal ‘berentap’ pada pilihan raya kecil (PRK) Tanjung Piai apabila semua kertas pencalonan mereka diterima oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Mereka adalah daripada Pakatan Harapan Karmaine Sardini (Bersatu), Barisan Nasional Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng (MCA), Gerakan Wendy Subramaniam, dan Presiden Berjasa Badhrulhisham Abdul Aziz.

Manakala Faridah Aryani Abdul Ghaffar dan Ang Chuan Lock akan bertanding sebagai calon bebas.

Ketua bahagian Parti Bersatu Tanjung Piai, Karmaine, 66, calon pertama menghantar kertasnya di pusat pencalonan di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di Jalan Dewan di sini pada pukul 9 pagi.

Ia diikuti oleh Wee, 55, yang juga bekas ahli parlimen Tanjung Piai dan ketua bahagian MCA.

Seterusnya ialah Wendy, 38, seorang peguam dan Timbalan Ketua Setiausaha Gerakan, dan Badhrulhisham, 56, kemudian datang calon bebas, Ang, 49, dan Faridah, 43.

Pusat pencalonan ditutup pada pukul 10 pagi.

Pada pukul 11 ​​pagi, pegawai pemilihan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Zulkifly Mohd Tahir mengesahkan kesemua enam pencalonan.

“SPR berpuas hati bahawa kesemua enam calon memenuhi syarat dan boleh bertanding sebagai calon untuk pilihan raya kecil Parlimen P.165 Tanjung Piai,” katanya.

Kerusi parlimen Tanjung Piai mempunyai majoriti pemilih Melayu dan mempunyai 52,978 pengundi, termasuk 280 pengundi awal yang membentuk 57 peratus daripada jumlah keseluruhan pengundi.

Manakala 41.4 peratus adalah pengungi kaum Cina dan selebihnya terdiri daripada pengundi India.

PRK Tanjung Piai adalah meruapakan pertembungan politi kali ke lapan sejak pilihan raya umum ke-14 (GE14).

Sebelum ini, telah diadakan PRK DUN Rantau (30 Mac), DUN Sungai Kandis (4 Ogos tahun lepas), Balakong dan kerusi DUN Seri Setia (8 September tahun lepas).

Dua kerusi parlimen iaitu Kerusi Port Dickson (13 Oktober tahun lepas) dan Cameron Highlands (26 Januari) dan kerusi DUN Semenyih (2 Mac).

Pengundian PRK Tajung Piai akan diadakan pada 16 November dengan pengundian awal pada 12 November.

PRK itu terpaksa diadakan selepas penyandangnya Datuk Dr Md Farid Md Rafik meninggal dunia akibat komplikasi jantung pada 21 September.

Dr Md Farid memenangi kerusi pada pilihan raya umum lalu dengan tipis 524 undi mengalahkan Wee dan calon PAS ‘Nordin Othman.