Embargo Penjualan Senjata Kepada Myanmar DiTeruskan

627

Kesatuan Eropah telah melarang jualan senjata ke Myanmar dan sekatan lebih lama terhadap pegawai tinggi kerana peranan mereka dalam krisis Rohingya.

Langkah-langkah itu termasuk ’embargo’ senjata dan peralatan lain yang boleh digunakan untuk penindasan, akan dilaksanakan sehingga sekurang-kurangnya 30 April, 2020.

“Sekatan termasuk sekatan senjata dan peralatan yang boleh digunakan untuk penindasan dalaman, pengharaman eksport barang-barang dwi-guna untuk digunakan oleh polisi pengawal tentera dan sempadan, dan sekatan eksport pada peralatan untuk memonitor komunikasi yang mungkin digunakan untuk internal penindasan, ” kata EU dalam satu kenyataan.

Kira-kira 14 pegawai tertinggi tentera berada di bawah sekatan EU, menghalang mereka dari melakukan perjalanan ke blok Eropah dan membekukan apa-apa aset yang mereka pegang di Eropah, atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia, termasuk pembunuhan dan keganasan seksual.

EU juga enggan bekerjasama dengan, atau memberi latihan kepada, tentera Myanmar.

Rohingya, yang digambarkan oleh PBB sebagai orang yang paling dianiaya di dunia, telah menghadapi ketakutan serangan yang semakin meningkat sejak berpuluh-puluh orang terbunuh dalam keganasan komunal pada tahun 2012.

Pada bulan Ogos 2017, hampir 750,000 pelarian Rohingya melarikan diri dari serangan tentera di utara Myanmar untuk menyeberang ke Bangladesh, di mana 300,000 anggota minoriti Muslim yang dianiaya sudah berada di kem.

Ramai pelarian Rohingya berkata terdapat rogol dan pembunuhan beramai-ramai, dan pegawai PBB mengatakan tindakan keras itu memerlukan penyiasatan ‘genosida’.

Sejak 25 Ogos, 2017, hampir 24,000 umat Islam Rohingya telah dibunuh oleh pasukan negara Myanmar, menurut satu laporan oleh Badan Pembangunan Antarabangsa Ontario (OIDA).

Lebih daripada 34,000 Rohingya juga dibuang ke dalam kebakaran, manakala lebih daripada 114,000 yang lain dipukul, kata laporan itu, bertajuk “Penghijrahan Paksa Rohingya: Pengalaman Yang Tidak Diketahui”.

Sekitar 18,000 wanita dan gadis Rohingya dirogol oleh tentera dan polis Myanmar dan lebih dari 115,000 rumah Rohingya dibakar dan 113,000 lagi dihancurkan, katanya.

PBB juga telah mendokumentasikan rogol geng massal, pembunuhan – termasuk bayi dan anak kecil – dan pemusnahan dan penghilangan kejam yang dilakukan oleh pasukan negara Myanmar.

Dalam satu laporan, penyiasat PBB mengatakan pelanggaran tersebut mungkin merupakan jenayah terhadap kemanusiaan dan niat pembunuhan.