Duterte Hantar Lebih Ramai Tentera Ke Marawi

511

Lebih ramai anggota tentera telah dihantar ke bandaraya bergolak Marawi, selepas Presiden Filipina Rodrigo Duterte menolak tawaran pemimpin agama dan politik Maranao, supaya berunding.

Anggota dari Batalion 82 Infantri Tentera Filipina diterbangkan dalam dua kumpulan dari Iloilo City, Sabtu lalu untuk mengukuhkan pasukan keselamatan yang sedia ada di Marawi.

Sejak krisis sengketa dengan kumpulan Maute dan Abu Sayyaf 23 Mei lalu, seramai 327 orang telah terbunuh dalam empat minggu pertempuran, termasuk 242 pengganas, 59 askar dan 26 orang awam.

Kematian tentera telah menimbulkan kemarahan Duterte yang berkata, beliau tidak akan membiarkan kehilangan nyawa begitu sahaja tanpa sebarang hukuman.

Bercakap kepada pasukan tentera di Butuan City pada hari Sabtu, beliau memahami hasrat pemimpin agama dan politik Maranao, yang menawarkan untuk menjadi orang tengah bercakap dengan pengganas dan cuba untuk membantu menamatkan krisis.

Namun beliau berkata, sebarang usaha untuk membawa pengganas ke meja rundingan mungkin sudah terlambat, kerana pengganas muncul dan bertekad, berjuang untuk kematian.

“Jika mereka pergi kepada Maute dan berbincang…… bercakap tentang apa? Menyerah diri? Penyelesaian? Sama seperti itu?, ” soal beliau.

“Saya tidak akan (berunding dan) Bagaimana pula dengan tentera saya yang telah mati? Bagaimana pula (pengganas boleh) mengamuk membunuh?,” katanya.

Duterte berkata, bagaimanapun beliau tidak akan menghalang keputusan pemimpin agama dan politik Maranao untuk bercakap dengan pengganas.

“Anda tidak perlu kebenaran saya untuk berbuat demikian,” katanya, sambil menambah bahawa beliau tidak akan memohon maaf atas kemusnahan yang disebabkan oleh pertempuran di Marawi kerana pemimpin Maranao gagal bertindak pantas untuk membantu membendung kebangkitan kumpulan Maute di bandar.

“Tetapi saya tidak meminta maaf untuk apa-apa di sana, kerana mereka membawa masalah kepada diri mereka sendiri. Kenapa mereka tidak memaklumkan kepada polis, saya, Angkatan Tentera, terdapat pengganas akan masuk dan keluar dari bandar? “Katanya.

Duterte juga menegaskan, beliau akan terus melaksanakan undang-undang daurat sehingga beliau berpuas hati dengan keputusan kempen ketenteraan untuk menghancurkan pengganas di Marawi.

“Undang-undang Darurat kekal selagi ada (pengganas) berjuang, sehingga saya berpuas hati atau kita berpuas hati bahawa tidak satu tembakan berlaku lagi,” katanya.