Darurat Di Bandar Raya Amerika Kerana ‘Patung Jeneral’

615

Gabenor Virginia Terry McAuliffe mengisytiharkan darurat pada Sabtu di tengah-tengah pertempuran diantara beratus-ratus nasionalis putih dan penunjuk perasaan di Charlottesville.

Rusuhan berlaku ekorang pertelagahan berkenaa patung seorang Jeneral yang diabadikan di sebuah taman.

Polis pencegah rusuhan mengarahkan penunjuk perasaan bersurai selepas pertempuran dengan cepat meningkat di Taman Pembebasan di bandar selatan.

Namun suasana panas bertambah tegang apabila sebuah kereta merempuh sekumpulan penunjuk perasaan, yang mendatangkan potensi untuk saling membunuh.

Ia adalah tidak jelas samada kejadian itu mensasarkan kumpulan demonstran,atau adalah kemalangan biasa yang berkaitan trafik.

“Kita semua mesti bersatu dan mengutuk semua yang berdiri kebencian. Tidak ada tempat untuk jenis ini keganasan di Amerika. Mari kita bersatu sebagai satu!” Presiden Donald Trump menulis sebarang tweet.

Nasionalis kulit putih membantah tindakan mengeluarkan monumen Robert E. Lee dari taman rekreasi itu.

Lee adalah jeneral pemberontak dalam perang saudara Amerika, dan seruan menggesa ‘patung’ dikeluarkan dari ruang awam taman tersebut dibuat selepas siri serangan ganas yang dikaitkan kepada pelampau nasionalis kulit putih, yang menggunakan imej tersebut sebagai simbol.

Majlis Bandaraya telah mengundi untuk membuang patung Lee pada bulan April, dan Hakim Halted memutuskan agar ia dikeluarkan pada bulan Mei.

Pada malam Jumaat mereka maju melalui University of Virginia memegang obor di tempat kejadian, mengingatkan kembali kepada memori perhimpunan Ku Klux Klan.

Kemudian pada pagi Sabtu, mereka berhimpun di Taman itu, bagi membantah tindakan mengeluarka patung tersebut.

Polis melaporkan pada sebelah tengah hari, mereka telah membuat penangkapan bagi menyuraikan penunjuk perasaan.

Tetapi ketegangan tercetus apabila sebuah kereta melanda orang ramai dan terjadi kejadian serangan serta pukul memukul antara pihak yang bertelagah.

Bantahan selama dua hari bantahan dianggap sebagai perhimpunan terbesar nasionalis kulit putih.

Aktiviti dan kejadian benci membenci mensasarkan minoriti telah meningkat tahun ini sejak Trump memenangi pilihan raya presiden tahun lepas.