Cubaan Rejim India Kuasai Kashmir, Ditentang Penduduk Tempatan

361

Bilangan penahanan dan penangkapan meningkat di seluruh Kashmir sejak bulan lalu, selepas New Delhi membatalkan Perkara 370 Perlembagaan India yang memberi wilayah autonomi terhad.

India melakukan tindakan keras yang tidak pernah dibuat sebelum ini bermula tengah malam pada 5 Ogos, dengan telefon dan internet digantung dan rantau itu berada di bawah kawalan ketat.

Ahli politik pro-India tidak terkecuali dan sekurang-kurangnya tiga mantan ketua menteri kekal ditahan di tengah-tengah pemberhentian komunikasi secara total.

Walaupun kerajaan mendakwa keadaan kembali normal di wilayah yang dipertikaikan itu, angka rasmi yang diperoleh oleh Al Jazeera menunjukkan bahawa, sejak 5 Ogos, terdapat 588 kejadian lemparan batu, 458 daripadanya dilaporkan dari bandar utama Srinagar di mana beberapa bahagian lama bandar masih dalam sekatan.

Statistik menunjukkan lebih 3,500 orang telah ditangkap dan 350 daripadanya telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Awam (PSA), undang-undang yang membenarkan penahanan panjang tanpa perbicaraan.

Angka rasmi juga menyatakan bahawa hanya 135 orang yang cedera pada bulan lalu.

Menteri Dalam Negeri India yang berkuasa, Amit Shah, yang mengumumkan penggantungan status istimewa Kashmir pada 5 Ogos, berkata keputusan itu akan membetulkan “ketidakadilan yang ditujukan kepada rakyat Jammu dan Kashmir selama 70 tahun yang lalu”.

Partai nasionalis Hindu Bharatiya Janata (BJP) berkuasa atas status istimewa yang diberikan kepada rantau majoriti Muslim di India, salah satunya adalah Perkara 35A yang menghalang bukan warga Kashmir dari memiliki tanah di wilayah yang dipertikaikan.

Dengan Artikel 370 dan Artikel 35A, Kashmir bimbang ancaman terhadap identiti dan demografi mereka kerana orang dari bahagian lain negara kini boleh membeli tanah dan menetap di sana.

Di rumahnya di kejiranan Anchar di Srinagar, Mohammad yang berusia 54 tahun, yang mengenali dirinya hanya dengan nama pertamanya, berkata beliau takut akan masa depan anak-anaknya.

“Anak-anak kita akan menderita,” katanya. “Jika kita berdiam diri sekarang, apa yang akan berlaku kepada mereka,” kata ayah kepada empat orang.

Anchar, bandar di pinggir utara Srinagar, telah menjadi titik pertembungan utama sejak sebulan lalu kerana keluarga disitu mempertahankan kawasan mereka dari beberapa serbuan oleh polis dan paramiliter India.

Bano, seorang jururawat berusia 30 tahun, berkata dia merawat hampir 300 lelaki dan wanita muda dari Anchar yang dilukai oleh senjata peluru getah di premisnya kerana penduduk takut mereka akan ditahan jika mereka pergi ke hospital untuk rawatan.

“Pada hari Jumaat (30 Ogos), lebih daripada 200 orang cedera. Saya merawat orang-orang ini dengan peralatan terhad saya dan mengeluarkan pelet dari badan mereka di dalam masjid,” katanya.

Kemudian malam itu, seorang doktor dan seorang jururawat lelaki dari sebuah hospital berdekatan menyelinap ke kawasan kejiranan dengan kotak ubat.

“Kami berjaya membantu orang yang cedera, beberapa remaja mempunyai 100 orang dan ada yang mempunyai 200 pelet di dalam badan mereka. Tetapi apabila seseorang terkena mata, tidak mungkin melakukan apa-apa,” katanya sambil menambah bahawa ramai yang cedera terbaring di rumah dan masih belum mendapat rawatan yang sewajarnya.

Bano berkata dia menggunakan peniup, penjepit kening dan pisau untuk beroperasi pada yang cedera. “Saya juga mengeluarkan pelet dari mayat empat wanita,” katanya.