Covid19; AS Tertinggi Didunia

250

Amerika Syarikat kini mempunyai kes jangkitan Covid19 yang paling tinggi di dunia, melampaui China dan Itali , dengan tiga negara itu menyumbang hampir separuh daripada jangkitan dunia.

AS telah mencatatkan hampir 86,000 kes, termasuk kurang daripada 800 pulangan, manakala China mengira kira-kira 81,000 kes, lebih daripada 74,000 daripadanya telah pulih, menurut data yang dikumpulkan oleh Johns Hopkins University di Amerika Syarikat.

Bagi pihaknya, Itali telah mencatatkan lebih daripada 80,000 kes, dengan 10,360 pulih dan 8,200 kematian.

Amerika Syarikat telah mencatatkan kira-kira 1,300 kematian, hampir seperempat daripada mereka di New York City, di mana hospital dibanjiri pesakit wabak pandemik itu.

Di China, nugara di mana virus itu dipercayai telah dipindahkan dari haiwan liar kepada manusia, dilaporkan sebayak 55 kes baru, termasuk 54 yang dikatakan telah diimpot jangkitan luar negara. pada hari Jumaat.

Tidak terdapat kes-kes baru yang dilaporkan di Wuhan, ibu kota di mana coronavirus dilaporkan muncul sejak akhir tahun lalu.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang baru-baru ini berkeras untuk memanggil coronavirus baru itu “virus Cina”, sebaliknya telah berhubung denga Presiden Xi Jinping, membincangkan “dengan terperinci CoronaVirus yang merosakkan besar bahagian Planet kita. ” – AJE