Covid 19 Pandemik Global

164

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan COVID-19 seagai ‘pandemik global’ pada hari Rabu apabila coronavirus baru yang tidak diketahui oleh pegawai kesihatan dunia tiga bulan yang lalu, telah merebak dengan lebih dari 121,000 orang dari Asia ke Timur Tengah, Eropah dan Amerika Syarikat .

Dalam tempoh dua minggu yang lalu, jumlah kes di luar China telah meningkat tiga belas kali ganda dan jumlah negara yang terjejas telah meningkat tiga kali ganda, “kata Ketua Pengarah WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pada sidang akhbar di ibu pejabat organisasi di Geneva.

“Pada hari-hari dan minggu depan, kami menjangkakan untuk melihat bilangan kes, jumlah kematian dan bilangan negara yang terjejas untuk naik lebih tinggi.” ujarnya

Tedros berkata, beberapa negara telah dapat mengawal wabak itu, tetapi beliau kesal, pemimpin dunia lain gagal melakukan tindakan dengan cepat untuk mengekangnya.

“Kami sangat prihatin oleh tahap penyebaran dan keterukan yang membimbangkan, dan oleh tahap ketidakpastian yang membimbangkan,”

“Kami telah membunyikan loceng penggera dengan kuat dan jelas.” tegasnya sebelum membuat perisytiharan.

Kes di China dan Korea Selatan ketara merosot, katanya, sambil menambah bahawa 81 negara tidak mempunyai kes yang disahkan dan 57 negara mempunyai 10 atau lebih kes.

“Kita tidak boleh mengatakan ini cukup kuat atau cukup jelas atau cukup kerap: Semua negara masih boleh mengubah perjalanan pandemik ini,”

“Beberapa negara bergelut dengan kekurangan kapasiti. Sesetengah negara bergelut dengan kekurangan sumber. Sesetengah negara bergelut dengan kekurangan penyelesaian,” katanya.

Menuurutnya, mengisytiharkan pandemik akan menjalin rangkaian kesan politik dan ekonomi yang besar, merapuhkan pasaran dunia dan membawa kepada perjalanan yang lebih ketat dan sekatan perdagangan.