Campurtangan Politik Berlebihan Rosakkan Dunia ‘Profesional’ Bola Sepak

327

KUALA TERENGGANU – Pihak pengurusan sesebuah pasukan bola sepak perlu memberi tumpuan yang seimbang kepada semua persekitarannya, agar melahirkan suasana ‘profesionalisma’ yang lebih baik.

Mereka yang terbabit mentadbir sukan yang diminati ramai itu, perlu mengurangkan campurtangan politik yang boleh merosakkan seluruh pasukan.

Bekas pemain pasukan Terengganu Wan Ahmad Ridhwan Wan Husssin berkata, berdasarkan pengalaman beliau, pihak pengurusan perlu lebih matang dalam mengendali sesebuah pasukan.

“Yang pertama sekali, dari segi pegurusan pasukan itu sendiri. Dia kena, lebih matang. Jika dibandingkan dengan zaman saya bermain dahulu, pihak pengurusan lebih menekankan kepada pemain itu sendiri,

“tapi, di pihak pengurusan itu diabaikan. Ini tidak stabil antara pemain dan pengurusan. Dari segi, yang diwawarkan oleh FAM, dalam ‘konteks’ professional inilah dari segi istilah keseluruhan ini. kepada pemain, jurulatih, pengurusan dan orang-orang yang terlibat,”ujanya ketika ditemui.

Beliau berkata, antara soal yang penting ialah, dari segi bajet yang diperuntukkan kepada sesebuah pasukan atau pesatuan bola sepak.

Katanya, pada zaman beliau bermain antara tahun 1995 hingga tahun 2002, gaji kepada para pemain merupakan masalah utama.

t-team 2014“Persatuan (pasukan) dari segi belanja memang banyak. Ia akan menggangu dari segi pengurusan itu sendiri. Zaman saya bermain, gaji memang cukup-cukup bermasalah.

“Sekarang pun ada, cuma tidak diwawarkan. Benda ini, walaupun kita tengok remeh tapi dari segi era professional yang kita alami sekarang ini, ini menggangu prestasi team itu sendiri. Tambah-tambah lagi dengan kos sekarang, sangat-sangat tinggi,”jelasnya.

Mengulas tentang prestasi pasukan Terengganu dan T-Team yang tidak menentu, beliau menegaskan kesalahan tidak boleh diletakkan kepada pemain semata-mata.

“(menjadi) harapan penyokong itu sendiri, untuk tengok pasukan yang disokong itu (berjaya). Itu yang mereka nak. (tapi) faktor kekalahan pasukan ini, kita jangan letak kepada pemain semata-mata, dia mempengaruhi semua sekali.

“(sesuah) pasukan itu, terdiri daripada pemain, jurulatih itu sendiri dan pihak pengurusan. Kadang-kadang benda ini berlaku prestasi akan merundum. Kita akan sabitkan (skesalahan kepada) pemain dan jurulatih.

“Kita perasan (tahu), benda ini tidak adil bagi pemain dan jurulatih itu sendiri, walaupun faktor dia ada tapi pihak pengurusan tidak diberikan penekanan,”tegasnya.

Beliau menekankan, dalam era ‘profesional’, sebagaimana yang diisytiharkan, semua pihak kena ‘professional’.

Beliau tidak menolak, faktor politik banyak mempegaruhi prestasi samaa baik atau burukya sesuatu pasukan bola sepak itu.

Justeru beliau berharap kepimpinan tertinggi, khususnya Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad said tidak ‘berlebih-lebihan’ campurtangan dalam soal pengurusa bola sepak negeri Terengganu.

“Sebenarnya ada, sebenarnya politik ini, kita tengok, mana-mana pasukan sekali pun, pempinan pasukan itu, memang tinggi dalam politik juga. Benda ini juga sedikit sebanyak menggangu prestasi pasukan itu sendiri.

“MB Mad said memang begini, bukan isu bola je, mana-mana isu pun, memang dia ada je, benda pelik. Benda ini, tidak sepatutnya berlaku tetapi dilakukan. Benda ini, jangan lebih-lebih sangat,”katanya.

Ridhwan masih berharap agar pasukan T-tam dan Terengganu diberi peluang dan ruang untuk memperbaiki danmelaksanakan tugas-tugas dan beliau yakin, InsyaAllah kedua-dua pasukan aka Berjaya sekiranya pengurusan diperbetulkan.

“tak ada masalah. (tapi) Jangan salahkan pemain dan jurulatih sahaja,”ujarnya menutup perbicangan.