Bilangan Orang Memeluk Islam Di Norway Meningkat

862

Bilangan orang yang memeluk agama Islam di Norway meningkat kepada sekurang-kurangnya 3,000 pada tahun-tahun kebelakangan ini, menurut seorang penyelidik di Jabatan Pengajian Kebudayaan Universiti Oslo.

Akhbar terkemuka Norway Verdens Gang melaporkan pada hari Ahad bahawa jumlah orang Norway memilih untuk menjadi Muslim sejak tahun 1990-an telah meningkat.

Laporan itu menyebut, bilangan umat Islam yang berpindah ke negara itu pada tahun 1990 adalah sekitar 500 manakala jumlah ini telah mencapai sekitar 3,000 pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Ia menyatakan bahawa, wanita Norway menukar agama Islam hasil daripada berkahwin dengan lelaki Islam.

“trend ini kini berubah drastik. Sekarang, wanita memilih Islam setelah membaca dan meneliti tentang Islam. ” kata Vogt.

Monica Salmouk, seorang Muslim muallaf memberitahu akhbar bahawa dia memilih Islam empat tahun yang lalu selepas meneliti dan membaca buku-buku mengenai agama itu.

Salmouk berkata, beliau melawat masjid Pusat Kebudayaan Islam (ICC) di Greenland, Oslo dan memilih untuk memeluk Islam sebagai agamanya.

Solva Nabila Sexelin, seorang warga Norway berusia 42 tahun juga berkata, beliau memutuskan untuk menukar agama kepada Islam setelah diilhamkan oleh pencari suaka Islam yang dibantunya. – AA