Bandar Dresden Diistytihar ‘Darurat Nazi’

333

Bandar di timur Jerman, Dresden telah diisytiharkan ‘Darurat Nazi’ apabila pegawai yang memberi amaran tentang peningkatan keganasan dan sokongan kepada ‘kumpulan fanatik kanan’.

Bandar itu adalah tempat kelahiran Gerakan Islamophobic Pegida yang mengadakan perhimpunan mingguan di sini, sementara parti Alternatif fuer Deutschland (AfD) anti-imigresen memenangi 28 peratus undi dalam pemilihan daerah itu pada bulan September.

Majlis bandar Dresden menyokong resolusi terhadap idea-idea kumpulan kanan itu dengan panggilan ‘Nazinotstand’, atau ‘darurat Nazi’.

Usul dibawa oleh Max Aschenbach, seorang ahli majlis tempatan untuk parti satira sayap kiri Die Partei, yang memberitahu agensi berita DPA bahawa “bandar ini mempunyai masalah Nazi”.

Beliau menyeru penduduk agar mengukuhkan budaya demokratik, memberi keutamaan perlindungan minoriti, hak asasi manusia dan mangsa keganasan yang ekstrem.

Usul itu juga menekankan pentingnya melawan anti-Semitisme, perkauman dan Islamophobia.

Resolusi itu telah diluluskan oleh 39 undi ahli majlis terhadap 29 orang.

Ia disokong oleh parti kiri dan liberal, tetapi ditolak bukan hanya oleh anggota AfD tetapi juga oleh Demokrat Kristian kanan yang mengatakan ia seharusnya tidak menyasarkan ekstremisme sayap kanan sahaja.

“Tajuk itu jelas menunjukkan, tetapi kita, sebagai masyarakat bandar, jelas mengisytiharkan sokongan kita kepada mereka yang menentang perkauman dan anti-Semitisme,

“dan mengharapkan semua orang melakukan perkara yang sama,” ,” kata Thomas Loeser, ahli majlis untuk parti Hijau.

AfD sangat kuat di timur Jerman yang hampir 30 tahun selepas kejatuhan Tembok Berlin, jauh mundur terkebelakang dalam pekerjaan dan kemakmuran dan telah menjadi ‘hotspot’ untuk xenofobia, jenayah benci perkauman dan sokongan untuk kumpulan yang ‘jauh-kanan’.

Keputusan Kanselor Jerman Angela Merkel pada tahun 2015 untuk membiarkan kira-kira sejuta pelarian dan pendatang, ramai yang melarikan diri daripada peperangan di Timur Tengah, telah meningkatkan sokongan kepada kumpulan yang lebih kanan seperti Pegida dan AfD.

Bulan lepas, AfD melonjak ke tempat kedua dalam pilihan raya tempatan di negeri Jerman timur Thuringia, dengan mendapat 24 peratus undi dan parti Kesatuan Demokrat Kristian kanan Merkel datang satu mata peratusan.

Sumber: Al Jazeera Dan Agensi Baru