Bagaimana Pesawat Baru Boleh Terlibat Kemalangan

734

Penerbangan Lion Air JT 610 telah jatuh ke lau, dengan hampir 190 orang di atas kapal, sejurus selepas berlepas dari ibu negara Indonesia, Jakarta.

Banyak perhatian telah difokuskan pada fakta bahawa pesawat, Boeing 737 MAX 8, adalah jenama baru. Inilah kejadian utama pertama yang melibatkan pesawat itu.

Butiran setakat ini agak kurang dan penyebabnya tidak dapat disahkan sehingga siasatan penuh telah dijalankan.

Kemalangan pesawat sering disebabkan oleh kombinasi faktor, kedua-dua teknikal dan manusia, tetapi bolehkah hakikat diterima bahawa pesawat yang begitu baru telah rosak mana-mana bahagian?

Boeing 737 MAX 8 hanya digunakan secara komersial sejak tahun 2017.

Pemilik Lion Air pada bulan Julai lalu berkata ‘sangat bangga’ menjadi syarikat penerbangan yang pertama di Indonesia untuk menggunakan kapal terbang itu, dan ia telah mengarahkan pembelian sebanyak 218 unit.

Pesawat yang terlibat dalam insiden hari Isnin baru sahaja beroperasi sejak 15 Ogos.

Ia telah memasuki tempoh 800 jam penerbangan, menurut ketua Suruhanjaya Keselamatan Pengangkutan Negara, Soerjanto Tjahjano.

Juruterbang yang mengendalikannya dilaporkan telah menghubungi kawalan trafik udara di Jakarta meminta izin untuk kembali, sejurus selepas berlepas.

Sekarang ia telah muncul persoalan bahawa pesawat terbabit mempunyai beberapa masalah teknikal pada hari Ahad pada penerbangan terakhir.

Log teknikal yang diperoleh oleh BBC untuk penerbangan itu, dari lapangan terbang Denpasar di Bali ke Jakarta, menunjukkan bahawa bacaan laju udara pada instrumen kapten tidak dapat dikendalikan dan bacaan ketinggian berbeza pada instrumen pegawai kapten dan pegawai pertama.

Akibat masalah itu, kapten menyerahkan kawalan pesawat itu kepada pegawai pertama, kru terus meneruskan penerbangan mereka dan mereka mendarat dengan aman di Jakarta.

Lion Air belum mengesahkan laporan itu, tetapi ini mungkin merupakan masalah teknikal yang tidak diketahui oleh Ketua Eksekutif syarikat itu yang mengatakan penerbangan Denpasar ke Jakarta telah mengalami kemalangan.

Edward Sirait berkata bahawa masalah ini telah “diselesaikan mengikut prosedur”.

Beliau menambah bahawa Lion Air kini mengendalikan 11 pesawat model yang sama. Beliau berkata tidak ada rancangan untuk menghentikan penerbangan seluruh pesawat yang sama.

Penganalisis penerbangan Gerry Soejatman memberitahu BBC bahawa biasanya ia adalah pesawat lama yang berada pada risiko kemalangan yang paling tinggi tetapi ada juga masalah dengan yang baru.

“Sekiranya ia sangat baru kadang-kadang ada masalah yang hanya mendedahkan diri mereka selepas digunakan [secara rutin],” katanya. “Ini biasanya disusun dalam tempoh tiga bulan pertama.”

Pesawat itu akan mencapai tanda tiga bulan dalam masa beberapa minggu sahaja.

Seorang lagi penganalisis, Jon Ostrower penerbitan penerbangan The Air Current, berkata terdapat “isu-isu begitu yang selalu baru … itu biasa, tetapi jauh dari sesuatu yang akan mengancam keselamatan pesawat”.

Beliau menambah bahawa pesawat baru pada umumnya “menikmati percutian penyelenggaraan kerana semuanya begitu baru, bukan sebaliknya”.

Kedua-dua penganalisis itu berkata ia terlalu awal untuk membuat kesimpulan yang pasti tentang apa yang telah berlaku dengan Penerbangan JT 610.

“Saya tidak tahu apa yang akan membuat kapal terbang kemalangan baru ini,” kata Encik Ostrower kepada BBC. “Terdapat banyak faktor yang boleh menyumbang kepada kemalangan seperti ini.”

Encik Soejatman berkata beliau percaya ia “mungkin isu teknikal yang menyebabkannya tetapi ia masih sangat awal hari”.

“Kami benar-benar [hanya menentukan sebab] apabila kita mendapat lebih banyak maklumat,” katanya.

Walau bagaimanapun, rekod keselamatan penerbangan Indonesia yang kurang baik percaya bahawa faktor-faktor seperti kesilapan manusia atau pengawasan yang kurang baik mungkin lebih buruk daripada tragedi hari Isnin.

Menurut Boeing, siri 737 MAX adalah pesawat jualan terpantas dalam sejarahnya, dan telah mengumpulkan hampir 4,700 pesanan.

MAX 8 telah dipesan oleh syarikat penerbangan termasuk American Airlines, United Airlines, Norway dan FlyDubai.