AS Tidak Akan Meninggalkan Iraq

333

Setiausaha Pertahanan Mark Esper berkata, Amerika Syarikat (AS) tidak mempunyai rancangan untuk menarik keluar tenteranya dari Iraq.

“Tidak ada keputusan untuk meninggalkan Iraq,” kata Esper, ketika ditanya mengenai surat yang dikutip oleh agensi berita dan media AS.

“Tidak ada keputusan yang dibuat untuk meninggalkan Iraq,” katanya kepada pemberita pada hari Isnin.

Surat itu, dihantar kepada tentera Iraq oleh Brigedier Jeneral Marin Amerika, William H Seely III, yang mengetuai pasukan Task Force Iraq, gabungan ketenteraan pimpinan AS terhadap ISIL.

Sebaliknya, seorang jeneral AS yang terkemuka memberitahu pemberita bahawa surat tersebut adalah dokumen draf yang tidak jelas yang bermaksud hanya menekankan pergerakan kuasa yang meningkat.

“Kata yang tidak baik, bermakna penarikan balik, bukannya apa yang terjadi,” kata ketua pasukan tentera AS, Mark Milley, ketua Pegawai Kanan Bersama, kepada sekumpulan wartawan.

“Ini adalah kesilapan dari McKenzie,” kata Milley kepada wartawan, merujuk kepada komander Central Command AS, General Frank McKenzie.

“Yang panjang dan pendek adalah; Ini adalah kesilapan yang jujur ​​oleh orang yang cuba melakukan perkara yang betul dalam keadaan yang sangat dinamik, dan lain-lain. Ia tidak sepatutnya dihantar,” katanya.

“Ia (surat draf) telah dihantar ke beberapa orang tentera utama Iraq untuk mendapatkan perkara-perkara yang diselaraskan untuk pergerakan udara, dan lain-lain. Kemudian ia pergi dari tangan lelaki itu ke tangan orang lain dan kemudian pergi ke tangan anda,” tegasnya.

Esper menambah AS masih komited untuk menentang ISIL di Iraq, bersama sekutu AS dan rakan kongsi.

Laporan itu muncul sehari selepas parlimen Iraq menggesa kerajaan untuk mengusir tentera asing berikutan pembunuhan ketua Iran Qassem Soleimani di Baghdad.

Perdana Menteri Iraq Adel Abdul Mahdi memberitahu duta besar AS ke Baghdad pada hari Isnin bahawa kedua-dua negara perlu melaksanakan resolusi tersebut, kata pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan.

Tentera AS mengatakan terdapat kira-kira 5,000 tentera AS di Iraq.

SUMBER: AL JAZEERA DAN AGENSI