Al-Qaradawi Tidak Lagi Tersenarai Sebagai ‘Orang Yang Dikehendakki’

761

Pengerusi Kesatuan Ulama Islam Sedunia Sheikh Yusuf Al-Qaradawi tidak lagi tersenarai sebagai ‘orang yang dikehendakki’ oleh polis antarabangsa (Interpol ).

Nama beliau diletakkan dalam senarai itu kerana beliau yang bermukim di Doha telah dijatuhi hukuman mati ‘tanpa hadir’ oleh mahkamah Mesir, bersama dengan mantan Presiden Mesir Mohamed Morsi dan 100 orang lain, yang dikaitkan dengan Ikhwanul Muslimin di Mesir.

Al Qaradawi menghindari diri penjara kerana tidak menetap di Mesir dan telah berpindah ke Qatar sejak puluhan tahun lalu.

Rejim Al-Sisi telah menuduh beliau melakukan “pembunuhan yang disengajakan, membantu tahanan untuk melarikan diri, membakar, vandalisme dan pencurian.”

Sebagai tuntutan oleh Mesir, Interpol mengeluarkan waran untuk penangkapannya pada Mei 2015 – dua tahun selepas rampasan kuasa tentera yang berlaku, yang dimulakan oleh Menteri Pertahanan Abdel Fattah Al-Sisi.

Namun setelah tiga tahun hukuman dijatuhkan dan tidak dilaksanakan, cendekiawan Mesir itu telah dikeluarkan dari senarai tersebut.

Pengkritik Tajam Al-Sisi

Al Qaradawi adalah pengkritik terkenal dan tajam, Al-Sisi presiden Mesir sekarang, telah menambah keteganngan hubungan antara Qatar dan negara-negara Teluk Arab yang lain.

Krisis Diplomatik Qatari pada 2017 bermula dengan tuntutan oleh Arab Saudi bahawa Doha menyokong pengganas.

Dari Jun 2017 dan seterusnya, Arab Saudi, UAE, Mesir dan beberapa negara lain memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar, dan mengenakan sekatan ekonomi di negara kecil yang kaya dengan gas ini.

Pesawat dan kapal Qatar dilarang memasuki laluan udara dan laut mereka.

Arab Saudi juga menghalang penyeberangan tanah hanya ke Qatar, mendorong Doha untuk mendapatkan akses ke ruang udara Iran untuk mengimport dan mengeksport barangan, antara lain bekalan asas.

Untuk menghapus sekatan itu, Arab Saudi menuntut agar Doha terpaksa memotong hubungan dengan Iran, mengakhiri kerjasama ketenteraan dengan Turki dan menutup televisyen nasionalnya Al Jazeera.