Situasi Afghanistan Mungkin Bertambah Buruk

538

Situasi perang diantara Taliban dan Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan tidak berubah bahkan mungkin bertambah buruk apabila Donald Trump tidak mahu meneruskan rundingan.

Sembilan pusingan perbincangan di Doha sebelum ini, telah menyelesaikan banyak perselisihan antara AS dan Taliban.

“Ia adalah menakjubkan buat kami kerana kami telah menyimpulkan perjanjian damai dengan pasukan perundingan Amerika,” kata jurucakap Taliban, Suhail Shaheen kepada Al Jazeera.

Wakil khas Amerika untuk perdamaian Afghan, Zalmay Khalilzad, juga mengatakan perjanjian damai telah dimuktamadkan pada prinsipnya.

Sejak perbincangan bermula, perbincangan memberi tumpuan kepada empat isu utama: jaminan Taliban tidak akan membenarkan kumpulan bersenjata asing dan pejuang menggunakan Afghanistan sebagai pelancar untuk melakukan serangan di luar negara; penarikan sepenuhnya pasukan AS dan NATO; dialog intra-Afghanistan; dan gencatan senjata kekal.

Suhail Shaheen

Shaheen berkata gencatan senjata di dalam negara tidak pernah menjadi sebahagian daripada rundingan.

Sebaliknya perkara intra-Afghan yang akan menjadi sebahagian daripada perbincangan masa depan dengan kerajaan tetapi hanya dibuat selepas pasukan asing menarik diri.

“Mengenai Afghanistan yang lain, kita sudah bersedia untuk berbincang dengan mereka, jika ada gencatan senjata dengan mereka, tidak akan ada serangan ke atas mereka, tetapi ini adalah satu lagi aspek isu Afghanistan, “katanya.

Beliau berkata perjanjian Taliban dengan AS adalah untuk menawarkan mereka laluan selamat untuk pengunduran tenteranya.

Menurutnya Taliban akur dan akan memberikan kemudahan laluan keluar jika perjanjian ditandatangani.

“Sekiranya kami menandatangani perjanjian dengan mereka, kami mempunyai kewajipan untuk tidak menyerang mereka dan memberi mereka laluan yang selamat. Jika mereka menarik diri tanpa sebarang perjanjian damai yang menandatangani dengan kami, ia bergantung kepada persetujuan atau kesediaan kami sama ada untuk menyerang atau tidak menyerang mereka, “kata Shaheen.

“Ia adalah hak kita, kerana tidak ada persetujuan, jadi kita akan menyerang mereka jika kita melihat kepentingan kita, kepentingan nasional kita, kepentingan Islam kita, jika kita melihat kepentingan kita untuk tidak menyerang, kita tidak akan menyerang mereka. ”

“Sekiranya Amerika tidak mahu menyerang kami, dan mereka mahu menarik diri, dan mereka menandatangani perjanjian itu, ya kami tidak akan menyerang mereka … Tetapi jika mereka menyerang kami, mereka meneruskan pengeboman mereka, serangan malam mereka, [itu] akan terus dari pihak kami apa yang telah berterusan selama 18 tahun yang lalu. ”

Jadi, kata beliau, sukar untuk mengujudkan perdamaian sekiran yang berhenti berbincang di meja rundingan.