Dua Wanita Muslim Amerika Melakar Sejarah

695
Rashida Tlaib dan Ilhan Omar

Rashida Tlaib dari Michigan dan Ilhan Omar dari Minnesota, kedua-duanya melakar sejarah pada hari Selasa dengan memenangi pilihan raya dan menjadi wanita Islam pertama yang dipilih untuk Kongres AS.

Tlaib memenangi kerusi kongres untuk kawasan ke-13 Michigan apabila bekas Wakil John Conyers tiba-tiba meletak jawatan selepas dituduh seksual, meninggalkan tempat duduk kosong.

Beliau ialah seorang muslim Palestin-Amerika betanding di bawah Parti Demokratik, setelah pernah berkhidmat enam tahun bersama agensi badan perundangan negeri.

Tanpa lawan Republikan, Tlaib mengalahkan Etta Wilcoxon Parti Hijau dan Sam Johnson dari Parti Kelas Kerja.

“Kenapa saya bertanding ? Kerana ini adalah mengenai memilih juri untuk mengecam @ POTUS dan saya akan menjadi juri,” kata Tlaib dalam tweet yang ditujukan kepada Presiden AS, Donald Trump.

Tlaib berkempen di platform yang menganjurkan upah minimum $ 15, tuisyen kolej awam percuma dan menamatkan kebajikan korporat.

Seorang Palestin yang berbangga, Tlaib juga menjadi penyokong hak-hak Palestin dan merupakan pengkritik Trump.

“Tahniah kepada kakak saya @RashidaTlaib atas kemenangan anda! Saya tidak sabar untuk berkhidmat dengan anda, inshallah,” kata Ilhan Omar yang juga memenangi pilihan raya, pada aplikasi Twitter.

Kerusi Ilhan Omar imenang daerah ke-5 Minnesota, yang dahulunya dipegang oleh Rep. Keith Ellison, merupakan Muslim pertama yang mengambil tempat duduk di Kongres. |

Ellison tidak bertanding untuk pemilihan semula kerana beliau memohon jawatan peguam negara.

Ilhan Omar, yang juga dari parti Demokrat , adalah seorang Somalia-Amerika yang datang ke AS lebih dari dua dekad lalu sebagai pelarian.

Beliau berkempen di platform progresif dan memenangi sokongan sayap progresif Parti Demokrat, termasuk Alexandria Ocasio-Cortez.

Beliau bertanding menentang dan mengalahkan calon Republikan Jennifer Zielinski, menjadi ahli kongres pertama yang memakai tudung.

Tahun ini, seramai 90 umat Islam bertanding dalam pemilihan sejak serangan 11 September 2001, menurut Jetpac, sebuah organisasi yang membantu umat Islam menjalankan tugas politik.

Enam orang Muslim bertanding ke pejabat politik di peringkat kebangsaan.

Aga Khan, Omar Qudrat dan Mahmoud Mahmoud semuanya bertanding untuk menduduki kerusi Dewan Perwakilan tetapi gagal mencapai matlamat mereka.