42 Tentera India Terbunuh Dalam Serangan ‘Berani Mati’

622

Sekurang-kurangnya 42 askar India telah terbunuh dalam serangan ‘berani mati’ di bahagian selatan India yang ditadbir Kashmir, terburuk dalam dua dekad konflik Kashmir.

Penyerang yang disyaki itu, seorang pemberontak tempatan, memandu keretanya yang berisi bahan letupan ke arah bas yang membawa pasukan paramiliteri di kampung Lethpora dekat Awantipora di sepanjang lebuh raya di daerah Pulwama pada hari Khamis.

Lebuh raya nasional itu menghubungkan bandar utama Sashagar Kashmir dengan bahagian selatan di rantau itu.

Seorang pegawai kanan, yang tidak dibenarkan bercakap dengan media, memberitahu Al Jazeera bahawa sekurang-kurangnya 42 anggota telah disahkan mati dalam serangan itu dan lebih kurang sedozen cedera.

“Orang yang terbunuh dalam kejadian itu adalah 42,” kata pegawai itu, sambil menambah bahawa ia merupakan serangan yang paling buruk yang pernah dilakukan oleh pemberontak.

Beliau berkata serangan bom kereta jarang berlaku di Kashmir.

Pegawai itu berkata bas yang membawa konvoi pasukan tentera itu kembali ke Srinagar ketika sebuah kereta MPV ‘Scorpio’ merempuh salah satu bas.

“Serangan itu berlaku lewat petang Khamis, yang cedera telah dipindahkan ke hospital, namun kita masih mengetahui fakta itu,” kata pegawai itu.