40 Tahun Hari Solidariti; 13 Juta Rakyat Palestin Masih ‘Merempat’

756

Lebih daripada 40 tahun telah berlalu sejak Hari Perpaduan Antarabangsa dengan rakyat Palestin telah dimulakan oleh PBB pada tahun 1977.

Hari itu, yang diingati setiap tahun oleh rakyat Palestin dan antarabangsa, jatuh pada hari yang sama pada 29 November apabila Perhimpunan Agung PBB mengangkat Resolusi 181 pada tahun 1947, Pelan Partisan PBB untuk Palestin.

Semenjak 72 tahun, ninar impian negara Palestin yang bebas masih belum bercahaya di tengah-tengah simbolik solidariti antarabangsa yang gagal memberi hak kepada rakyat Palestin, sementara Israel menduduki sebahagian besar tanah Palestin yang bersejarah.

Resolusi PBB menyeru pembahagian Palestin kepada tiga wilayah, termasuk negara-negara Yahudi dan Arab, berikutan berakhirnya tempoh Mandat British 1923-1948.

Yang pertama adalah sebuah negara Arab di kawasan sekitar 11136,95 kilometer persegi (4,300 mil persegi), terletak di wilayah Galilee barat di Acre, kota Tepi Barat, dan pantai selatan yang meluas dari kota Ashdod ke Rafah, dengan bagian dari padang pasir di sepanjang sempadan dengan Mesir.

Yang kedua adalah sebuah negara Yahudi di kawasan seluas 14762.93 km persegi (5,700 km persegi), yang terletak di dataran pantai Haifa di selatan Tel Aviv dan Galilea timur, termasuk Tasik Tiberias, Galilea Panhandle, dan padang pasir Negev .

Kawasan ketiga Baitulmuqaddis dan Bethlehem dan tanah jirannya telah ditetapkan sebagai wilayah amanah PBB.

Walaupun orang Yahudi membentuk, pada masa itu, 33% daripada jumlah penduduk dan hanya dimiliki 7% dari tanah, resolusi itu memberi mereka negara seluas 56.5% dari jumlah kawasan Palestin yang bersejarah.

Arab yang memiliki majoriti tanah dengan 67% penduduk hanya diberi 43.5%, dan negara-negara Arab menolak resolusi itu sepenuhnya.

Resolusi itu tidak dilaksanakan kerana kumpulan bersenjata Yahudi menguasai sebahagian besar wilayah Palestin pada tahun 1948.

Pada tahun yang sama, Britain menarik diri dari Palestin, dan organisasi Zionis bersenjata merampas tanah Palestin di mana mereka menubuhkan negara Israel.

Tiga perempat daripada Palestin dibawah kawalan Israel, Jordan memerintah Tebing Barat, dan Jalur Gaza berada di bawah kuasa Mesir.

Pada Perang Arab-Israel 1967, Israel menduduki Tebing Barat, termasuk Jerusalem Timur, Semenanjung Gaza dengan Semenanjung Sinai dan Dataran Tinggi Golan Syria.

Berikutan perang, Majlis Keselamatan PBB mengamalkan Resolusi 242 yang menyeru penarikan Israel dari semua wilayah yang diduduki semasa konflik.

Selepas perjanjian Oslo I Accord ditandatangani antara Israel dan Palestin pada 1993, beberapa kawasan di wilayah Palestin tertakluk kepada autonomi di bawah kawalan Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin.

Pada mesyuarat ke-67 pada 29 November 2012, Perhimpunan Agung PBB mengundi memihak kepada resolusi yang memberi Palestin status pemerhati bukan anggota di PBB.

Dengan kehancuran rundingan politik dengan Israel pada akhir 2014, rakyat Palestin beralih kepada masyarakat antarabangsa, menuntut pengiktirafan terhadap negara Palestin pada sempadan yang ditanda tahun 1967.

Pada 31 Disember 2014, Washington ‘memveto’ resolusi draf Arab untuk menamatkan penjajahan Israel terhadap wilayah Palestin menjelang akhir tahun 2017.

Palestin menjadi ahli Mahkamah Jenayah Antarabangsa Pada 1 April 2015, dan bendera Palestin dibangkitkan untuk kali pertama di PBB Pada 30 September 2015.

Pada 23 November 2015, majoriti negara anggota Perhimpunan Agung PBB menggesa Israel untuk menamatkan pendudukan wilayah Palestin, menekankan perlunya penyelesaian komprehensif mengenai isu itu.

Perhimpunan Agung PBB pada 19 Disember 2017 meluluskan resolusi mengesahkan hak rakyat Palestin untuk penentuan nasib sendiri – resolusi yang mendapat sokongan dari 176 negara, dan bantahan dari tujuh negara, termasuk Israel dan AS.

Israel hari ini menduduki kira-kira 85% daripada tanah Palestin yang bersejarah.

Walaupun keadaan Palestine kini diiktiraf secara rasmi oleh 136 negara di seluruh dunia, ia tidak memiliki kemerdekaan atau kedaulatan yang benar.

Ketika kira-kira 80% dari dunia kini secara rasmi mengiktiraf Palestin, tidak termasuk Amerika Syarikat, Britain dan Perancis

Orang-orang Palestin, yang dianggarkan 13 juta, kini hidup ‘merempat’ terutama di wilayah Palestin yang diduduki oleh Israel sejak tahun 1967, termasuk Jerusalem Timur, Israel, negara-negara Arab jiran, dan di kem-kem pelarian di Timur Jauh – AAA