40 Cedera Dalam Himpunan Berterusan Anti-Pendudukan Gaza

328

Seramai 40 penunjuk perasaan Palestin telah cedera pada hari Jumaat selepas disasarkan oleh pasukan tentera Israel ketika melakukan protes dekat zon penampan Gaza-Israel, kata kementerian kesihatan Palestin.

Tentera Israel mencederakan 22 daripada 40 penunjuk perasaan oleh peluru hidup, kata kementerian itu dalam satu kenyataan ringkas tanpa mengulas mengenai yang lain yang cedera, Badan Anadolu Turki melaporkan.

Secara berasingan, jurucakap tentera Israel, Avichay Adraee, berkata di Twitter bahawa dua orang Palestin, yang cuba melewati sempadan selatan Gaza, ditahan.

Beratus-ratus orang Palestin berkumpul pada awal Jumaat berhampiran zon penampungan Gaza-Israel untuk bantahan yang berterusan sejak Mac tahun lalu melawan pendudukan Israel selama sedekad.

Sejak Mac tahun lalu, Palestin di Semenanjung Gaza telah mengadakan perhimpunan mingguan di sepanjang zon penampan untuk menuntut hak pelarian Palestin untuk kembali ke rumah mereka di Palestin bersejarah yang mana mereka didorong pada tahun 1948 untuk membuat jalan bagi penubuhan Israel .

Mereka juga menuntut pengakhiran blokade 12 tahun Israel di Semenanjung Gaza, yang telah memusnahkan ekonomi kawasan pesisiran pantai dan kehilangan kira-kira dua juta penduduk banyak komoditi asas.

Sejak perhimpunan bermula lebih dari satu tahun yang lalu, beratus-ratus penunjuk perasaan telah terbunuh dan ribuan lagi cedera oleh askar Israel yang ditempatkan berhampiran zon penampan di Gaza timur. – BERNAMA