34 Universiti Turki Dalam Senarai Terbaik

484
Universiti Cankara, Istanbul

Sebanyak 34 buah universiti di negara Turki telah tersenarai sebagai universiti terkemuka di dunia dalam kedudukan ‘ranking’ Pendidikan Tinggi Tahun 2020.

Akhbar The Times mendaftarkan senarai 1,400 universiti terbaik dari 92 negara tahun ini, menurut Ajans Press dari Turki.

Sejumlah 60 universiti dari A.S., 28 dari U.K., dan 23 dari Jerman telah menduduki tempat 200 universiti teratas dalam senarai itu.

Universiti Oxford tersenarai sebagai tempat teratas untuk tahun keempat berturut-turut.

Penyelidikan yang dikeluarkan Jumaat oleh Ajans Press dan pusat pemantauan media PRNet mendedahkan bahawa sejumlah 145,022 berita mengenai universiti Turki dilaporkan tahun ini.

Acara, persidangan dan wawancara yang dianjurkan oleh universiti-universiti Turki dan beberapa penemuan teknologi baru mereka menggariskan berita itu.

Universiti Cankaya yang berpangkalan di Ankara dan Universiti Sabanci yang berpusat di Istanbul mendapat tempat dari 401-500, sedangkan Universiti Bilkent dan Hacettepe di Ankara dan Universiti Koc di Istanbul memasuki senarai dalam kedudukan 501-600 di peringkat global.