1000 Kematian Koronavirus di China

147

China melaporkan 108 kematian koronavirus baru pada 10 Februari, angka kematian tertinggi sejak wabak itu bermula di Wuhan tahun lalu, dengan mengambil jumlah orang yang dijangkiti di atas 1,000 orang.

Jumlah kematian di tanah besar mencapai 1,016 dalam tempoh 24 jam sehingga tengah malam, kata Suruhanjaya Kesihatan Negara pada hari Selasa.

Seramai 2,478 kes baru telah disahkan, menjadikan jumlah itu mencapai 42,638.

Daripada kematian baru ini, 103 adalah di wilayah Hubei, termasuk 67 di ibu kota wilayah Wuhan.

Kematian lain pada hari Isnin berada di wilayah Heilongjiang, Anhui dan Henan dan bandar-bandar Tianjin dan Beijing, kata Suruhanjaya Kesihatan Negara.

Semasa pertemuan yang dipengerusikan oleh Premier Li Keqiang pada hari Isnin, sekumpulan pemimpin yang ditugaskan mengalahkan virus itu berkata, ia akan berusaha menyelesaikan kekurangan bahan mentah dan kekurangan buruh dan meningkatkan bekalan topeng dan pakaian pelindung.

Mereka berkata hampir 20,000 anggota perubatan dari seluruh negara telah dihantar ke Wuhan, dan lebih banyak pasukan perubatan juga sedang dalam perjalanan.

Pada hari Isnin, Presiden China Xi Jinping juga muncul di khalayak ramai buat kali pertama sejak wabak itu bermula, melawat kemudahan kesihatan di Beijing.

Xi memakai topeng muka dan suhunya diperiksa semasa melawat pekerja perubatan dan pesakit yang terjejas oleh virus itu dan menyeru lebih banyak langkah “tegas” untuk menangani wabak tersebut.

SUMBER: AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA