Ahmad Said Tak Jawab Mengapa Jawatankuasa Agama Islam Tak Ada
KUALA TERENGGANU - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mempertikai tindakan Kerajaan...Readmore
Hentikan ‘Operasi Pemutihan’ Di Pasar Jerteh, Patuhi Titah Tuanku Sultan
BESUT - PAS Kawasan Besut memandang serius gerakan ‘Operasi Pemutihan’ yang sedang dijalankan ol...Readmore
Sidang DUN; Usul Bincang Perobohan Pasar Payang DiTolak
KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Burok Dr. Syed azman Syed Ahmad Nawawi mew...Readmore
Buang Sentimen Parti; JKKK Diminta Taat Titah Sultan
KUALA TERENGGANU - Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) diseluruh negeri Terengganu ...Readmore
Sidang DUN; ADUN PAS Fokus Ucapan Menurut Potfolio
KUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Terengganu YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata pengagihan tuga...Readmore
  • Ahmad Said Tak Jawab Mengapa Jawatankuasa Agama Islam Tak Ada

    KUALA TERENGGANU - Presiden PAS, Da...

  • Hentikan ‘Operasi Pemutihan’ Di Pasar Jerteh, Patuhi Titah Tuanku Sultan

    BESUT - PAS Kawasan Besut memandang...

  • Sidang DUN; Usul Bincang Perobohan Pasar Payang DiTolak

    KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undan...

  • Buang Sentimen Parti; JKKK Diminta Taat Titah Sultan

    KUALA TERENGGANU - Jawatankuasa Kem...

  • Sidang DUN; ADUN PAS Fokus Ucapan Menurut Potfolio

    KUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS ...

Buletin Online's Channel

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita19/musafir%20homestay.jpg

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita20/itpas.gif

Like Us ON Facebook


http://buletinonline.net/images/stories/aberita19/terima%20kasih1.jpg

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita19/fakta%20pru13.jpg


http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/ruang%20iklan.jpg

Mahathir Jahil Islam, 'Buta Sejarah'!

  • PDF

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita16/sultan%20iskandar%20muda.jpgKEMAMAN - Tulisan bekas Presiden Umno yang juga bekas Pedana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad pada akhbar Mingguan Malaysia baru-baru ini menunjukkan beliau jahil dalam agama Islam dan tidak tahu sejarah negara.


Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, PAS ditubuhkan oleh kumpulan Islam, bukan sahaja oleh golongan ulamak bahkan oleh golongan bukan ulamak dan mendapat pendidikan Inggeris, setelah diharamkan parti Hizbul Muslimin tahun 1948 dan partai Syarikat Islam pada tahun 1920.

"Tulisan dia (Mahathir) ini menunjukkan dia jahil sungguh dalam bab agama Islam, dan menunjukkan dia jahil sungguh sejarah kemerdekaan (dan) sejarah perjuangan tanah air,

"PAS bukan kerana mereka dengki sebab gaji murah, bahkan ada kalangan mereka ayang sanggup berhenti dari bekerja dengan kerajaan, dan tidak mahu menerima jawatan dalam kerajaan,

"perjuangan menentang penjajah bukan dimulakan sejak tahun 1946 bila ada Umno, perjuangan menentang penjajah bermula sejak tahun 1511 apabila Portigis mula menjajah Melaka,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dalam Majlis Ceramah Motivasi dan Penerangan di Kampung Mak Cili, Chukai, di sini pada Selasa Malam 5 Mac.

Ustaz Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata demikian ketika mengulas dakwaan Dr Mahathir yang mendakwa PAS ditubuhkan oleh golongan ulamak, kerana dengki dengan golongan yang berpendidikan Inggeris dalam Umno yang 'bergaji' mahal.

Menurutnya, kedatangan bangsa-bangsa suku kaum Jawa, Bugis, Acheh dan Minang ke Tanah Melayu sejak sekian lama adalah untuk menentang penjajah, bukan untuk menanam 'kelapa' sebagaimana didakwa.

Belanda yang menjajah Melaka selepas Portugis, hampir dikalahkan oleh tentera Acheh, namun katanya, orang Melayu 'Umno'Johor telah berpaling tadah dan menyokong penjajah.

"Tentera Acheh dipimpin oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam (gambar) membawa tenteranya untuk membebaskan Melaka setelah Melaka di takluk oleh Belanda, hampir Melaka dapat dibebaskan oleh tentera Acheh,

"tetapi orang Melayu Johor 'belok' menyokong Belanda..........Melayu Umnolah tu! bukan semua Melayu Johor.......Melayu yang (kemudiannya) menjadi Umno,"jelasnya.

.............[Berita lanjut menyusul].

 

Last Updated on Wednesday, 06 March 2013 02:21